Égből pottyant mese

Égből pottyant mese

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik a magyar közmédiának a Grand Hotel Sofiában 2018. július 6-án (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

 

A Magyarországot jellemző alacsony adók „nem csak így idepottyannak az égből, hanem azért meg kell dolgozni. Alacsony adókat csak az az ország tud bevezetni, ahol a költségvetési fegyelem magas szintű (...) és ahol fegyelmezetten gazdálkodnak. Ez nyilvánvalóan sokkal nehezebb, mint osztogatni. (…) Az alacsony adókat azok az országok tudják megengedni maguknak, ahol a kormányzati politika nem a népszerűséghajhász osztogatásra alapul.”

Tekintsünk el most attól az apróságtól, hogy a világrekord fogyasztási adó országában, ahol hetente jelentenek be emelkedő közterhekkel is járó megszorításokat, lehet-e általánosságban alacsony adókról beszélni. (Na jó, az egyéb kedvezményekkel is támogatott mutik esetében biztosan.) Szijjártó Péter – mert hogy a külgazdasági és külügyminisztertől származnak a 444.hu által idézett mondatok – mintha tényleg az égből pottyant volna hazánk talán legnagyobb közpénztemetőjének, a Mathias Corvinus Collegiumnak esztergomi fesztiváljára, ahol mindezt előadta. A választási kampányt legalábbis valahol máshol tölthette, hiszen olyan osztogatást, amely végül nyilvánvalóan hozzájárult a Fidesz újabb nagy győzelméhez, még nem látott a rendszerváltás utáni Magyarország.

Nem vitatom, jó helyre került a kiszórt pénz legjava, amelynek nem kis részét az infláció sajnos már fel is emésztette. Vagyis a fogyasztási adóból keletkezett magasabb bevétellel az állam kihúzkodta az emberek zsebéből. Azokéból is, akik a nagy pénzesőből semmit sem láttak. Mintha a kormány már nem lenne büszke a kampánygépezetét megolajozó osztogatásra. Hogy miért, nem akkora rejtély.

A Fidesz-propaganda szerint minden nehézség, kellemetlen intézkedés egyetlen okra, az Ukrajnában zajló háborúra, illetve annak hatásaira vezethető vissza. Ezért nem szabad emlékeztetni arra, hogy a nagy osztogatás mögött eleve nem volt gazdasági teljesítmény, s az államkassza kisöprése a bizonytalan nemzetközi környezetben hazárdjáték volt. A böszmeség most üt vissza, mint 2006 nyarán-őszén Orbán Viktor elődjére.

Szijjártó Péter szavai hézagmentesen illeszkednek a fideszes alternatív valósághoz. Amelynek recsegnek-ropognak az eresztékei, de még nem roggyant meg. Nincs hír arról, hogy a miniszter gondolatmenetét hangos kacaj vagy élénk visszakérdezés követte volna a képzett közönség részéről. Bár ebben a közegben magas lehet az ingerküszöb: az sem keltett zavart a hallgatóságban, amikor egy héttel korábban a kormányfő egyszer csak a fajok nem kívánatos keveredéséről kezdett értekezni. A morális és intellektuális válság ezúttal is kéz a kézben jár.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot.