Drogosok, bandák, zaklatók, hajléktalanok

Drogosok, bandák, zaklatók, hajléktalanok

Vitézy Dávid (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hajléktalanok hatósági vegzálásával mindig könnyű volt sokak népszerűségét megnyerni. Ha pedig valaki akár csak ezt megállapítja, rögtön támadások kereszttüzébe kerülhet. Fogadjon be egyet az otthonába! Így végső soron másodlagos, miféle intézkedésről van szó. Tiltsák meg nekik, hogy a padon aludjanak? Helyezzenek az utcabútorokra elválasztó korlátokat? Szigorúan ellenőrizzék a koldulást? Netán szállítsák le a villamosokról azokat, akik szegényes gúnyáikban nem épp öblítőillatot árasztanak? Jöhet bármelyik – persze kizárólag az ő érdekükben. Talán még a Metropol embertelen hajléktalanellenes összeállításait jegyzők is elhiszik, hogy ők csupán nehéz helyzetben lévő társaikért aggódnak.

Tudta mindezt annak idején Tarlós István, ahogy sajnos tudja ma Vitézy Dávid is. A jelenlegi főpolgármester-jelölt persze nem helyezhető egy lapra a Metropol-szerzőkkel. Tarlósnál is szociálisan érzékenyebbnek tűnik. De azért a kiemelt terveként emlegetett BKK-rendészet kapcsán  ilyeneket mondott interjúnkban is: „hatósági jogkörű rendészekről van szó, akik megfékezhetnék a villamosokon tomboló drogosokat, bandákat, zaklatókat, és leszállítanák a járatokról a tömegközlekedést elfogadhatatlan higiéniai állapotban használókat. Nem akarok nekik rosszat – az ellátásukra ott van a kiterjedt fővárosi ellátórendszer és a civil üzemeltetésű szállások. Büdösnek lenni nem bűn, de a többi utasnak is joga van ahhoz, hogy ne hányingerrel küszködve utazzon.”

A jelölt eközben Facebook-oldalán megosztotta a Pulzus őt megerősíteni látszó kutatását. Csak épp a kérdés itt annyi volt: egyetért-e a megkérdezett azzal, hogy a tömegközlekedés biztonságosabbá tétele érdekében leszállítsák „az elfogadhatatlan módon viselkedő” utasokat a járatról. Nyolcvanhárom százalék egyetértett – én is. Ellenben Vitézy hibásan keretezi úgy, hogy 83 százalék egyetért a tervével. Az övé ugyanis egybemos drogosokat, bandákat, zaklatókat és mindenféle hajléktalanokat. Mi fogja jelenteni az elfogadható higiéniai állapotot? Ha valaki két órát fut a Margitszigeten, majd izzadtan hazavillamosozik, ő is kockáztatja, hogy leszállítsák? Vagy csak az, aki szegényesebb, koszosabb, kevésbé jó illatú gúnyákat visel? Lehet akár jegye, bérlete, akkor is leszállítják? Szagminta alapján? A ruhák koszossága fog számítani? Akkor a nyakig mocskos kezeslábasban munkából hazafelé tartó melós is aggódhat? De szerencsére Vitézy leszögezi, hogy nem akar a hajléktalanoknak rosszat. Biztos még jó is lesz nekik, ha leszállítják őket. Arról már olvashattunk sokat, miért nem szeretnek sokan szállóra menni. Meglopják őket, támadásoknak vannak kitéve, sokszor csak még lejjebb csúsznak. Ráadásul a szálló nem is villamos, hogy el lehessen vele jutni a-ból b-be.

Karácsony Gergely felelőssége is persze, ha az otthontalanok helyzete nem javult szignifikánsan. Baloldali főpolgármesterként kiemelt feladata lenne ez. De ez esetben sem rendészeti módszerek fognak segíteni a hajléktalanhelyzeten, és nem is elfogadható összemosni őket tomboló drogosokkal és agresszívan fellépő csapatokkal.

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!