Fejjel a meg nem épült falnak

Fejjel a meg nem épült falnak

Orbán Viktor, Lévai Anikó és a homár az étteremben (Fotó: Ristorante La Bussola)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor megint feltette a tavaly nyári lemezt. Tusványoson ugyanis egyszer már látta a miniszterelnök 2030-as esztendőt: azt mondta, hogy az évtized végéig nettó befizetői leszünk az Európai Uniónak. Akkor azt írtam, előbb nézzünk meg egy keddet. Ha egy hétköznapot a magyar állam és vidéke le tud hozni különösebb havária nélkül, akkor rendben van, csáklyázzuk meg azt az ársapkamentes Nyugatot a maga hanyatlásában.

Most Orbán Viktor zárt körben látta meg a jövőt, de politikai igazgatója volt olyan merész, hogy nyilvánosságra hozta főnöke beszédének lényegét. Elvégre, ha egy ilyen inflációs környezetben még beüt a homárgate is, akkor a magszavazók megtartásában jól jöhet egy jó kis világpolitikai dimenzióba helyezett orbáni jövendölés. Ezek persze szinte soha nem szoktak bejönni, de hát elég csak fajkeveredésről beszélni, vagy visszacibálni az ispánokat az ő vármegyéikbe, és máris övék a köz figyelme.

Magyarország úgy kíván felzárkózni a Nyugathoz, hogy jelenleg a magyar állam alapvető feladatát (pedagógusbér-emelés) sem tudja ellátni a Nyugat pénze (uniós forrás) nélkül. Az orbáni jóslat szerint azonban mindezt úgy érjük majd el, hogy a  Nyugat és Kelet szembenállásából kialakuló blokkosodásból mi ravaszul kimaradunk. Megjegyzem, ez a kimaradás csak elsőre tűnik fából vaskarikának, hiszen vegyük csak végig: egy oxfordi ösztöndíjasból atlantista konzervatívvá, majd az unió pénzén pszeudotürk térkősejkké lett Orbán valahogy mégiscsak illiberális autokráciát csinált ebből az országból.

Mondjuk sokkal tisztességesebb lenne a részéről azt ígérni, hogy ezzel a politikával az emlegetett tíz éven belül egy olyan falnak megyünk majd neki fejjel, teljes erőből, amit még közben fel is kell építenünk. Bár ez lehet még megnyugtató is lenne sokak számára, mert nemhogy téglára, de valószínűleg már habarcsra se jut pénz addigra.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!