Felelősség nélküli szabadság

Felelősség nélküli szabadság

Harmadik oltását is megkapta Orbán Viktor (Képernyőfelvétel: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vége a vadászati kiállításnak, hazaértek az utolsó falubuszok is a Békemenetről, úgyhogy most már hivatalosan is megérkezett Magyarországra a koronavírus-járvány negyedik hulláma. Lehet hát szigorítani.

November 1-étől látogatási tilalom lépett életbe a kórházakban; kötelező lesz a maszk viselése a tömegközlekedési eszközökön; valamint a munkáltató eldöntheti, hogy kötelezővé teszi az oltást a munkavállalói számára. Az első lépés logikus, a második és a harmadik már jóval érdekesebb, ráadásul közéleti dimenziója is van. Persze alapvetően nem történt a bevezetésükkel semmi meglepő, a kormány (vagyis Orbán Viktor) hozta a formáját: mivel hamarosan választások lesznek, ezért aztán lerázta magáról a felelősséget, mint kutya a vizet.

A maszkviselés igen népszerűtlen idehaza, visszahozásával a kabinet mégis a könnyebb ellenállás irányába indult el. Egyrészről kizárólag a tömegközlekedésben tette kötelezővé az orr és a száj elfedését, holott orvosok és virológusok ezt zárt térben tartanák szükségszerűnek. Igen ám, de ha ez megtörtént volna, akkor alighanem kinyílna a vita arról, hogy ha mindenkinek maszkot kell viselnie a közösségi terekben, akkor tulajdonképpen mi értelme van a védettségi igazolványnak? Utóbbit egyelőre csak zenés- és sportrendezvények látogatásánál kérik el, és szemmel tarthatóan igen tart attól a kormány, hogy szélesítse ezt a kört. Nem véletlenül, hiszen elképesztő feszültséggel járna, amitől a voksolásokhoz közeledve a kormánypártok úgy félnek, mint ördög a tömjénfüsttől. Másfelől pedig ennek a konfliktusnak a puszta léte bizonyítékul szolgálna arra nézvést, hogy az oltási program csúfosan megbukott.

Mert attól, hogy a döntéshozók nem fogják soha elismerni, attól még jó, ha tudjuk: milliók élnek az országban (és tízmilliók a régióban) úgy, hogy ők belátható időn belül egészen biztosan nem lesznek beoltva. Óvva intenék ennek kapcsán a címkézéstől és hogy egyszerűen mondjuk laposföld-hívőknek bélyegezzük ezeket az embereket: ahol ennyire nincs közbizalom a tudomány és úgy egyáltalán az állami intézmények irányába, ott sokkal mélyebben vannak a problémák gyökerei.

Kormányunk persze nem fog ezzel foglalkozni, ők csak a statisztikával törődnek. Az ugyanis, hogy a „munkahelyek koronavírus elleni védelméről” szóló rendelet a munkáltatónak lehetővé tette, hogy fizetés nélküli szabadságra küldje az oltást be nem adató munkavállalót, tökéletesen alkalmas arra, hogy ne romoljanak a foglalkoztatási adatok olyan nagyon – elvégre közelednek a választások. És hát eddig se volt erőssége a Fidesznek (és a KDNP-nek) a közpolitikai felelősségvállalás, ne legyenek hát illúzióink: nem kampányidőszakban fognak rászokni majd.