Apa-szabadság gazdagoknak

Apa-szabadság gazdagoknak

Újszülött csecsemő (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az öt napról tíz napra emelt apaszabadság ismét egy olyan intézkedés, amelyből a magasabb keresetű, jobb helyzetben lévő munkavállalók profitálhatnak többet.

Hiába, hogy Magyarország átültette a jogrendszerébe az európai uniós irányelvet, az apaszabadság második hetével van egy kis probléma: erre az időre ugyanis csak a távolléti díj negyven százaléka – vagyis a fizetés kevesebb mint a fele – jár a munkavállalónak. Az alacsony keresetű munkavállalók egy része valószínűleg nem engedheti majd meg magának azt a luxust, hogy az apa egy héttel tovább vegyen részt a frissen kibővült család életében. A helyzet hasonló lehet ahhoz, mint a táppénz kapcsán: a koronavírus-járvány során sok munkavállaló keserűen tapasztalta, az az anyagi érdeke, hogy lehetőleg ne diagnosztizálják koronavírussal, mert nem engedhették meg maguknak a jövedelemkiesést, pedig a táppénz még csak nem is a fizetésük negyven, hanem hatvan százaléka. 

A kiskeresetűek közül kerülhetnek ki azok a kiszolgáltatottabb helyzetben lévő, sérülékenyebb munkavállalók is, akik esetében az is kérdés lehet, hogy a munkáltató a gyakorlatban hajlandó-e egyáltalán a törvény szerint járó, fizetett szabadság kiadására – extra szabadnapokról nem is szólva. 

Az apaszabadság igénybevételéhez tehát rugalmas, jogkövető munkáltató és kellően magas jövedelem szükséges. Ez illeszkedik a Fidesz-kormányok családpolitikájába, amely sokszor előnyösebb helyzetbe hozza a magasabb jövedelemmel, illetve vagyonnal rendelkezőket a kevesebbet keresőkkel és vagyontalanokkal szemben. A támogatási politika zászlóshajóját, a családi otthonteremtési kedvezményt kimutathatóan nagyobb mértékben tudták igénybe venni a magasabb keresetűek, nyilván azért, mert jelentős önrész és magas jövedelem birtokában kevésbé okozott gondot nagy vállalásokat tenni, nagy összegű támogatást felvenni és az ehhez elvárt drágább ingatlant megvásárolni. 

Az apaszabadság is az ilyen döntések sorát gyarapíthatja, ami sajnálatos: az új család összecsiszolódása nem csak a kedvezőbb helyzetben lévő szülők és gyermekek érdeke lenne.