Google-gulág, kiber Sztálin

Google-gulág, kiber Sztálin

Transzparens a Pesti Srácok kormánypárti hírportál Google-iroda elé szervezett demonstrációján (Fotó: Szalai Szabolcs/Jövő TV)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy látszik, nincs az a komoly téma mifelénk, amelyet ne tudnánk elripacskodni, a róla folytatott értelmes beszédet gügyögéssel helyettesíteni. A túlzás bevett újságírói, politikusi fogás, ám az arányérzékre ajánlatos volna ügyelni. Amikor például Demeter Szilárd kultúrmindenes a maga suta módján próbálja meghatározni, hogy ki számít magyar írónak, az nem náci beszéd – ahogy egyesek vélik –, pusztán felesleges erőlködés egy saját szerepét túlságosan komolyan vevő intézményvezetőtől. De – ahogy arra a címből a tájékozott olvasó már rájöhetett – nem ez kis cikkünk fő témája.

Tüntetést szervezett a múlt héten a sok közül az egyik kormánypárti sajtótermék, mert letiltották a Youtube-csatornáját. A nagy techcégek (lásd: Facebook vagy a Youtube-ot tulajdonló Google) működésének veszélyei, közvélemény(de)formáló hatása, ellenőrizhetetlensége (és így tovább) a magyar nyilvánosságban is fontos téma, lapunk is kiemelten foglalkozik vele. Jogos törekvés fellépni ezen óriásvállalatok olykor a cenzúrára emlékeztető gyakorlata ellen – amely politikai hovatartozástól függetlenül bárkire lesújthat –, de elvárható, hogy az tiltakozzon, akit minden kétséget kizáróan sérelem ért.

Stefka István: A Google befolyásolta az őszi önkormányzati választásokat | Magyar Hang

Stefka István is felszólalt a Pesti Srácok című online kormánykiadványnak a Google ellen szervezett tüntetésén. A demonstrációt azért szervezte a kormánybarát lap, mert egy pedofil videó feltöltését követően a Google által tulajdonolt YouTube letiltotta a Pesti Srácok csatornáját. Ezt a kormánybarát lap a „kibersztálinizmus" megnyilvánulásának minősítette.

Ki-ki eldöntheti, hogy a pedofil tartalom feltöltése miatti letiltást indokoltnak tartja-e. Mert a konkrét ügyben erről, nem többről, nem másról van szó. Szó sincs persze arról, hogy a portál a pedofíliát terjesztené, egyszerűen az újságírói alkalmatlanság minősített esetével állunk szemben: egy olyat ügyet akart leleplezni a kifogásolt videó egy részét illusztrációként használva a lap, amelyet a rendőrség tájékoztatása szerint a hatóságok már két éve felgöngyölítettek. Ugyanakkor a félreértés, a szándék tisztázása után valóban elvárható a tiltás feloldása a személytelen kommunikáció mögé rejtőző cégtől.

De még ha mindenben igaza is volna a tüntetést szervező lapnak, kibersztálinizmust, Google-gulágot emlegetni gyomorforgató ízléstelenség a részükről. Holnap lesz a kommunizmus áldozatainak emléknapja: mégis, miféle beteg elme állítja párhuzamba emberek tízmillióinak módszeres legyilkolását, faji és osztályalapon történő megbélyegzését, népek szolgasorba taszítását azzal, hogy valakinek letiltják a csatornáját? Ez egész egyszerűen sérti a valódi áldozatok emlékét, ócska bohózattá silányítja a tragédiát.

Javaslom a Google üldözötteinek, hogy nézzék meg az Örök tél című, a nagyvilág elismerését is kiváltó filmet, és aztán az ott látottakat vessék össze a saját helyzetükkel. A hatalom hátszelében, a közpénzosztás kedvezményezettjeként nem röhejes az áldozati póz?

Harmadszorra is törölte a Pesti Srácok csatornáját a Youtube | Magyar Hang

Nyilvánvaló, hogy az ominózus óriáscégek megzabolázása, a közteherviselésbe való bevonásuk nem rendezhető nemzeti keretek között. A mi szuverenitáshuszárjaink – akiket egyébként nem zavar az orosz vagy kínai befolyásszerzés, illetve a neoliberális Orbán-kormány multikat kiszolgáló politikája – bizony Soros Györggyel vannak egy platformon ebben az ügyben. Jobb, ha tudják, csak az egységes uniós szabályozás jelenthet gyógyírt a problémára. Addig is marad nekik az ökölrázás, a hergelés, a mártír szerep. További jó tüntikézést!