Gyerekeink miatt fogy a magyar

Gyerekeink miatt fogy a magyar

Csecsemő sárgaságát vizsgálják egy mobiltelefonos app és színminták segítségével (Fotó: University of Washington)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három nap alatt három, egymást egyébként nem ismerő ismerősöm mondta azt, komolyan gondolkozik azon, hogy elhagyja Magyarországot. Illiberális idetévedtek kedvéért: nem Minszk, Baku, vagy Novoszibirszk a tervezett úti céljuk, jellemzően Nyugat- és Észak-Európában képzelik el az újrakezdést. Kimondott kenyérgondja egyiküknek sincs, jellemzően középosztálybeliek, kiköltözési terveik pedig eltérnek egymástól, de volt egy mondat, amit mindhárman megfogalmaztak, majdnem ugyanazokkal a szavakkal: hogy a gyerekeik érdekében akarnak távozni. Látják ugyanis, hogy milyen állapotban van például a magyar közoktatás, és annyira azért nem keresnek jól, hogy Szabó Tünde gyermekei mellé befizessék és becsempésszék a sajátjaikat egy nemzetközi elitiskolába pusztán csak azért, hogy szaktanár tanítsa őket minden tárgyból.

Íme, a nemzeti együttműködés rendszerének legnagyobb önellentmondása. Miközben a kormányzat a nemzethalált elkerülendő lassan már a focimeccsek félidejében is szülésre buzdít a sörreklámok és a migránshírek között, addig pont azok fognak jó eséllyel távozni az országból, akik gyermekvállalásukkal már lassítottak valamennyit a közelgő demográfiai katasztrófán. Mert aki nem akarja, hogy a gyerekéből foglalkozásokon tengődő kamasz, majd alulképzett felnőtt váljon, az hajlamos lesz megindulni maga is. Így aztán hosszútávon derül majd ki, hogy mennyit is ért valójában a csillogó szemmel hirdetett csok.

Pontosan ugyanolyan hazug politikai termék ez is, mint a kerítéssel megvédett keresztény Európa, a Németh Szilárddal lebirkóztatott rezsidémon, vagy a népszavazással megakadályozott óvodáskori nemváltás. Ha lenne jó oktatás, jó egészségügy, versenyképes bér, stabil lábakon álló nyugdíjrendszer, akkor semmi szükség nem lenne a politika vietnami kenőcseként mindent összeragacsoló családtámogatási látszatintézkedésekre. Akkor ugyanis nem lenne ennyire hatékony a külföldi agy- és karelszívás és nem lenne ilyen húsbavágó a minket sújtó emberi erőforráshiány. Tizenhárom éve lett volna az állampártnak és a pártállamnak, hogy rendezze közös dolgainkat, csak hát ebben éppen saját jövőzabáló politikájuk miatt váltak saját maguk a legnagyobb kerékkötőjévé.

Ettől persze a jövő még elkezdődik majd. Kinek a fizetős magániskolában, kinek a nyugati közoktatásban. A többieknek meg majd jó lesz az a hatodik koporsó abban a bizonyos ázsiai zsákutcában. Arról már úgyis olyan sokat meséltek nekik.