Gyermekvállalási kedvetlenségről beszélni önbecsapás!

Gyermekvállalási kedvetlenségről beszélni önbecsapás!

Az új év első fővárosi újszülöttje, Hunor Pál édesanyja karjában a Honvédkórház II. telephelyének szülészetén 2021. január 1-jén (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Novák Katalin köztársasági elnök asszonnyal csak odáig vagyok egy platformon, hogy magam is háromgyerekes családban nőttem fel. És a jó példa ragadós, saját házasságomban is három gyermek született. A szeptemberi budapesti demográfiai csúcson amit Novák Katalin családvédelem címen művelt és propagált, az önbecsapás! Ugyanis a gyermekvállalások száma hat évtizedes mélypontjára süllyedt mostanra, és a gyermekvállalási kedv hozzánk viszonyítva csak Lettországban alacsonyabb az EU-ban.

Hogy korunkban miért nem vállalnak a szülők több gyereket, annak sok összetevője van. Mégis engem Szilágyi Zsófia 2018-as, Egy nap című, Cannes-ban díjat nyert játékfilmje győzött meg arról, hogy miért nem születik több gyerek ma Magyarországon. A filmben Anna, a 40-et még el nem ért nő reggeltől rohan. Az alkotás ismertetőjéből idézve: van három gyereke, férje, munkája, de legfőképp anyagi gondjai. A pénzük fillérre, a napjaik percekre vannak beosztva. Anna odaér, megígér, elintéz, elhoz, fejben tart, órát tart. Anna nem éri utol a férjét. Szeretne beszélni vele. Úgy érzi, muszáj lenne, mert különben elveszti őt. Állandósul a feszültség, nem tud kitérni a mindig soron következő, cunamiszerűen felé áramló feladatok elől. Egy hétköznap masszívan monoton mókuskerekének ragyogó ábrázolása ez a film.

Döbbenetesen egyedül marad egy anya minden problémával. A lázzal, a betegséggel, a vízvezetékkel, a munkahelyi problémákkal, a párkapcsolati bajokkal, az időhiánnyal, a pénztelenséggel, a hivatalos ügyintézéssel, logisztikával - egyszóval mindennel. Mindnyájan tudjuk- így Novák Katalin és én is -, hogy gyerek nélkül nincs öröm, nincs bánat. Nem mondom, hogy nincs igyekezet, most a kormány szeretné kiterjeszteni a háromgyerekes anyákra az adómentességet. De ez rossz irány!

Ezzel együtt és ettől függetlenül is elhibázott és igazságtalan az egész magyar családpolitika, ezzel megint a jómódban élőknek akar kedvezni a kormány, a többségi, szegényebb társadalmi csoportokban élő rászorulók pedig ebből is kiszorulnak. Számtalan helyen lenne szükség tanszerre, tüzelőre, villanyra, rezsitámogatásra. A szociális hálót kéne szélesre nyitni A nagycsaládosokra vonatkozó autótámogatás is csak nagyon keveseket ért el. Az adókedvezmény is csak annak könnyebbség, aki adót fizet, de aki kevés adót fizet, annak sovány vigasz! Tehát elsősorban az anyagi fronton nincs meg a kellő ösztönzés arra, hogy több gyerek szülessen.

Gyermekek nélkül nincs jövő, és legyen mindig több az öröm, mint a bánat. Ehhez mérsékelni kell a jövedelmi egyenlőtlenségeket, többet adni a fejletlen térségekben élőknek. Ha ezt tenné a kormány, akkor a most feszítő óriási problémák oldódhatnának. Sürgetően ki kell találni, hogy a gyermekvállalási kedvtelenséget hogyan tudnánk megfordítani, és újra több és több elégedett magyar anyát látni!.... És erről készítsen újra filmet Szilágyi Zsófia!