Kegyet gyakorolt a Fidesz: vitázott egy kicsit az ellenzékkel

Kegyet gyakorolt a Fidesz: vitázott egy kicsit az ellenzékkel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tihanyban tét nélkül demokráciát játszott a Fidesz. A napokban ott rendezték meg a Tranzit fesztivált, a kormányközelivé
fazonírozott Kommentár folyóirathoz kötődő rendezvényt.

Olyasmi történt, ami mifelénk egy ideje ritkán: féltucatnyi vitát rendeztek kormánypárti és ellenzéki résztvevővel. Még Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás korábbi közös miniszterelnök-jelöltje is összecsaphatott nem is akárkivel, magával Rétvári Bencével! Orbán Viktorral ezúttal sem találkozhatott, aki talán éppen hazafelé készült horvátországi borostás bolyongásából, miután előzőleg hetekre sikerült a magyar nyilvánosság számára láthatatlanná válnia, fittyet hányva a többszörös veszélyhelyzetre. De ne legyünk telhetetlenek, igazán szép a nagyméltóságú miniszterektől és államtitkároktól, hogy eme vészterhes időkben leülnek vitázni az április 3-án annak rendje és módja szerint tönkrevert ellenzék képviselőivel.

Fontos kérdésekben ütköztették álláspontjukat a felek benzinárstoptól rezsicsökkentésen és -növelésen át uniós pénzekig és a tanárok béréig. Valahogy úgy, ahogy normális helyen a választási kampányban, az ország sorsát négy évre meghatározó döntés előtt szokás. Talán emlékeznek még néhányan, hogy nemrég volt egy választás hazánkban, amit azonban nem előztek meg hasonló viták. Mégpedig azért nem, mert a miniszterelnök és a pártja így akarta. Most kockázat nélkül pótolhatók az elmaradt eszmecserék; Márki-Zay Pétert is azonnal meghívták az állami televízióba egy hosszabb beszélgetésre a választás után. Ilyenkor szokott az ellenzéket ostorozó rész következni: minek mentek Tihanyba statisztálni a Fidesz demokráciát imitáló előadásába? Én eltekintek most ettől, hiszen nem az ellenzék vált díszletté Orbán Viktor színpadán, hanem mi, magyar választók mindahányan. Az ellenzéken azt lehet számonkérni, hogy szavaival és tetteivel kész-e, képes-e leleplezni a színjátékot, a nevükön nevezve a dolgokat.

Például azt, hogy a Fidesz Tihanyban is azt csinálta, amit máskor. Leereszkedett vitázni az ellenfeleivel, de a saját közegében, a saját maga által diktált feltételek, neki kedvező körülmények között.

A Fidesz csal: akkor hajlandó vitázni országos dolgokról, amikor már minden eldőlt, amikor a mesteri riposzt is tét nélküli szócséplés. Amikor az érvek és a programok ütköztetése nélkül eltelt kampány végén már kihirdették az eredményt, s az is kiderült, hogy átverte a választókat: a titkos programja a megszorítás, a korábbi rezsiszabályozás kukába dobása volt.

A szemtől szemben folytatott vita normálisan működő demokráciában nem a hatalom gesztusa, hanem a közélet
alapzaja, -állapota. A rendszer egyik közpénztemetőjének kulisszái között megtartott eseményen a szervezők elbábozták,
hogy Magyarországon van demokrácia, van érveket ütköztető diskurzus, van a másik fél véleményét is meghallgató kormány.

És persze: van ellenzék is.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!



„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.