Ha nincs NER, már bolt sincs

Ha nincs NER, már bolt sincs

Fotó: Dévényi István/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha lottóznék, akkor most hívnám a drávaszerdahelyi polgármesteri hivatalt. A kistelepülés vezetője, Alpár György ugyanis hónapokkal ezelőtt jósolt a Magyar Hangnak. Arról a központi bolttámogatási programról kérdeztük, aminek az alapjait a baranyai faluban tették le.
- A kampányban minden ilyen üzletbe ki kell tenni majd az országgyűlési képviselő arcképét is, de a Magyar falu program tábláját biztosan – mondta ezt még májusban a polgármester, és tessék: még csak november van, hivatalosan nincs kampányidőszak és máris kijött a rendelet, hogy trikolórba kell csomagolni minden megsegített falusi kisboltot. Úgyhogy most már tényleg senki ne csodálkozzon majd, ha tavasszal térségének honatyja, vagy honanyja fényképe mosolyog rá a pult mögül a reggeli zsemlevásárlás előtt, közben és után.
Azokat a szempontokat, hogy „megint ők mondják meg, ki a magyar”, meg hogy „kisajátítják a nemzeti színeinket” és hogy „mi lesz így a szabad piac elvével” most meghagynám a balliberális stúdiókban felvett balliberális műsorok balliberális vendégeinek. Fecsegjenek ők a felszínről, de mi ne hallgassunk a mélyről.
Ez a húzás ugyanis nem pusztán egy esztétikai határozat, ez egy üzenet. Üzenete annak, hogy ma a kormánypártok és az ő el- és kitartott értelmiségük által áhítattal emlegetett lokalitás csak központi támogatással létesíthető. Ami nyilvánvalóan fából vaskarika. És egyben katasztrófa is, mert azt jelzi, hogy vidéken egyszerűen nincs önerő, nincs önmagát rentábilisan fenntartani képes kezdeményezés, mindenhez kell már a ner (vagyis: Orbán Viktor) tudta és áldása. Magyarán ez a gyakorlat a beismerése annak, hogy a Fidesz (és hát a KDNP is) valójában magasról tesz a lokalitásra.
Egy szabolcsi ismerősöm szokta mondogatni nekem, hogy „nálunk az állam a legnagyobb foglalkoztató, úgyhogy tulajdonképpen megvalósult a szocializmus”. Amihez én már csak azt teszem hozzá, hogy abból is az internacionalista változat győzedelmeskedett, elnézve a térségben a harmadik országból érkező vendégmunkásokat előszeretettel alkalmazó multinacionális cégek térnyerését. Szó se róla: jönnek is szépen a "számok" az itteni településeken a kormánypártoknak.
Azokban a szerencsésebb történelmi fejlődésű régiókban pedig, ahol még maradt annyi szufla, bátorság és képzelőerő az emberekben, hogy mondjuk úgy jöjjenek össze alkalmanként táncolni, pingpongozni, vagy akár tűzet oltani, hogy közben nem óbégatják, éljen Eduárd, vagy legalább azt, hogy „csak a Fidesz”; oda most türemkedik be a ner. Méghozzá pontosan úgy, ahogy a központosítást lokalizálásnak hazudta: törvénnyé, sőt rendszerré téve a korrupciót.