Matolcsy György kritikája

Matolcsy György kritikája

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a budapesti New York Palace szállodában 2019. február 27-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bámulatos volt figyelni, hogyan lett Matolcsy György egyszerre hiteles szakértő ellenzéki körökben, míg sértett kellemetlenkedő a kormányoldaliban. A Mediaworks-lap Világgazdaság például máris azt állította, hogy „élete végéig jegybankelnök akart maradni Matolcsy György”, ezzel a „személyes sértettséggel” magyarázva a kemény szavakat. Azokat, melyek szerint a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van, 2021 után pedig egyenesen rossz döntéseket hozott a kormány. (A VG állítását közben cáfolta is a jegybank.)

Pedig különösebb meglepetés nem kellett volna érje egyik szereplőt sem. Matolcsy nem most vált önjáróvá, és nem ez volt az első kritikus megnyilvánulása a gazdaságpolitikai vezetés felé. Ezt persze önkritikának szintén nem érdemes nevezni. Matolcsy világosan szokott fogalmazni, a saját vízióit különválasztva a kormánypolitikától. És rendszerint arra jut, hogy – fogalmazzon meg bármilyen különös dolgokat – neki és csak neki van igaza.

Az ellenzéknek nyilván rögtön kedvesebb lesz, amikor Matolcsy nem arról beszél, hogy egy nagy NATO-szövetséges meg akarta buktatni a jegybankot a brókerbotrányokon keresztül. Vagy amikor épp nem azt fejtegeti, hogy fel kellene darabolni Budapestet. A jegybankelnök persze, legyenek bármilyen abszurd elképzelései, sokszor pontos helyzetértékelést képes adni. Nem mondhatjuk, hogy ne értene gazdasági kérdésekhez. Ettől még nem lesz a kormány felé tett minden egyes kritikája maga az igazság. De ki ne helyeselne, amikor arról beszél, hogy a megújuló energiaforrásokra kellene építeni? Ki ne ismerné el, hogy az árszabályozó intézkedésekről a kommunizmus juthat eszünkbe? Ki ne látná, hogy az energiakitettségünk miatt a válság súlyosabban érinti Magyarországot?

Persze nehéz lenne azt kijelenteni, hogy Matolcsy biztosan jobban kezelné a válságot. A jegybankelnök többnyire a nagy megfejtések terjesztésében jó. Ha a gyakorlatot vizsgáljuk, jobban szemet szúrnak a Pallas Athéné alapítványoknak kicsatornázott milliárdok. Jól emlékszünk a forrásokra, melyek elvesztették közpénz jellegüket. Ja, utóbbival Kósa Lajos mentegette a folyamatot. Akkor még nem volt baj Matolcsyval. De Hont András is pontosan hívta fel rá a figyelmet, hogy a Porsche-gyűjtő Matolcsy Ádám sem épp az energiakímélő életmódról ismert. A kormány és a jegybankelnök megérdemlik egymást.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!