Mindenért a Facebook a hibás?

Mindenért a Facebook a hibás?

Mark Zuckerberg a 2018. május 1-2 között megrendezett F8 elnevezésű Facebook fejlesztői konferencián (Forrás: Anthony Quintano/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Képzeljünk el egy üzleti modellt, amiben az emberek dühét kattintásokra fordítják át, és amiben nagyon rámennek az olyan érzelmek becsatornázására, mint a düh vagy a ragaszkodás – írta nagyszerű októberi cikkében a Reason. (Mindennapos jó szokása a libertárius lapnak ilyeneket közölni.) Hozzátéve, hogy ez bizony igaz a Facebookra, de az azt kritizáló sajtótermékekre is. Azokra, amik olyannyira lelkesedtek a nemrég előállt Frances Haugen személye iránt, sorra szólaltatva meg a közösségi oldalt „leleplező” szivárogtatót. Aki többek közt olyan dolgokról számolt be, minthogy az Instagram nem feltétlenül tesz jót a fiatal lányok önképének, és a nem túl biztató eredményű kutatásokat a Facebook igyekszik elhallgatni. Utóbbi persze tiltakozott, Mark Zuckerberg hosszú posztban magyarázta, hogy igenis beépítik a tapasztalatokat.

Azt viszont nem árt elismételni, hogy ha az összes felhozott kritika igaz is a Facebookkal és a közösségi oldalakkal szemben (akadnak azért túlzó állítások), ezek a jelenségek egyáltalán nem újak. Ironikusan elhangzott az is, hogy legközelebb majd az oktatási minisztert idézik a Kongresszus elé, amiért az állami iskolákban nem sikerült leszámolni a bullying (zaklató bántalmazás) jelenségével?

És korábban nem voltak az irreális testképet idealizáló női magazinok, tinédzserlapok, hirdetések mindenfelé? Az a médiás működésmód, ami a Facebookra bizonyos szempontból érvényes lett, ugyanúgy az volt és maradt a mainstream sajtótermékekre is. Kritizálni lehet bőven mindenkit. De kényelmesebb – és népszerűbb – a közösségi oldalakat megtenni bűnbaknak. Abszurd módon úgy követelve mondjuk több cenzúrát, hogy a Facebook egyik legaggasztóbb jelensége épp az algoritmus-alapú tiltogatás rendszere.

Nemcsak a Facebookról van persze szó, általános pszichológiai jelenség, hogy kikiáltjuk, a modern világban épp melyik termék/szolgáltatás felelős minden bajért. Aztán kapva kapunk minden állítás után, ami vélt igazunkat erősíti. Csakhogy ezek a problémák nem szűnnének meg a Facebookkal, sőt, temérdek másik gond keletkezne, nagyon is a bőrünkön éreznénk a változást. Mint pár hónapja azon a hétfői napon, amikor három-négy órára váratlanul leállt a Facebook. Erre persze lehet azt mondani, hogy lám, milyen súlyos hatással van életünkre a közösségi média, de ez inkább adottság, mintsem olyasvalami, amivel le lehetne számolni. Jó lenne, ha elfogadnánk tehát azt is, hogy a Facebook legfeljebb létező negatív tendenciákat erősít fel, a bennünk rejlő alapproblémák pedig maradni fognak a későbbiekben is.