Most múlunk pontosan

Most múlunk pontosan

Az új év első fővárosi újszülöttje, Hunor Pál édesanyja karjában a Honvédkórház II. telephelyének szülészetén 2021. január 1-jén (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Van egy jó, meg egy rossz hírem. Kamuzok, csak rossz hírem van. Híreim.

Megszámláltattunk, érkeznek az országos népszámlálás előzetes adatai. Valamiért bennem a 10 milliós ország képe ragadt meg, mindig is így gondolok magunkra, holott már régóta szó nincs erről, most meg aztán pláne. 9 millió 600 ezren vagyunk. Illetve maradtunk. Merthogy drámai a lélekszámcsökkenés, a KSH jelentése szerint a 2011-óta eltelt esztendőkben 334 ezerrel lettünk kevesebben, ami történelmileg is súlyos szám.

Már ez is bőven elegendő lenne, hogy szomorúságunkban össznépileg a pohár fenekére nézzünk (ha már halálozási okok, ugyebár), a részletek azonban még sanyarúbbak. Mindeközben ugyanis elöregszünk, olyannyira, hogy a Telex által megszólaltatott demográfus prognózisa szerint 2050-re a mostani 32-ről 47 százalékra nő az úgynevezett időskori eltartottsági ráta. És akkor most gondoljuk ide a nyugdíjrendszerünket, meg az öregkori magyar lét gyönyörűségét.

De nem itt van a vége, mert elfogyás és elöregedés közepette régiók válnak senki földjévé: Békésben 12,6 százalékos volt a lélekszámvesztés, Somogy megye pedig még Békésnél is gyérebben lakott vidék.

És akkor még rakjuk bele az egyenletbe, amiről nem szólnak a statisztikák, az elemzések is csak ritkán, mert hát érzékeny téma, nempíszi, ajjajaj, jobb a békesség, ne menjünk bele inkább, miszerint mely társadalmi rétegekben születnek nagyobb számban a magyar gyerekek. Nos, nem a felső közép menetel a gyermekvállalási mozgalom élén. Hogy miért gond ez? Ne agyalj, nincs itt semmi rasszizmus, csak hát a szociológiai, gazdasági törvényszerűség az, hogy a nincstelen családokban születők ritkábban mobilizálódnak felfelé. Minálunk, a röghöz kötöttség honában pedig még annál is ritkábban, hisz itt az vagy és maradsz, ahova és aminek születtél. Márpedig a 47 százaléknyi szépkorú nyugdíját valakinek elő kell majd állítania.

Zárásként érkezzen a tortahab, a koktélra biggyesztett vérvörös cseresznye, úgymint betelepülés nélkül ennél is cudarabbul mutatnánk: 2011 és 22 között 131 ezer migránst öleltünk tisztavérű, keveredésmentesen bevándorlásellenes kebelünkre.

Tán még a munkánkat is elvették. És hol van még Mikepércs-Debrecen vagy Kistelek.