Motiváció fizetéscsökkentéssel

Motiváció fizetéscsökkentéssel

Műtét közben Illusztráció: Pixabay.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Számos „vallomásos” elemet tartalmaznak a Belügyminisztérium a Medicalonline és Népszava által megszellőztetett reformtervei az állami egészségügyi ellátással kapcsolatban. Az például felér egy beismeréssel, hogy a jövőben a kórházban fekvő betegek meghatalmazhatnának egy tetszőleges személyt, aki látogatási időn kívül is segíthet az ápolásukban. Akinek volt dolga kórházban mostanában, az „okos fejével biccent, nem remél”. A segítő hozzátartozó már most is része a kórházi túlélőcsomagnak, akárcsak a házi koszt és az otthonról bevitt wc papír. Hasonló a helyzet ahhoz, mint amikor nemrég havi nyolcezer forint szülői hozzájárulást kért egy jó nevű állami gimnázium, hogy ki tudja fizetni a tanárok pluszmunkáját.

Szintén kiderül a reformtervekből, hogy a minisztérium szerint mégsem volt jó ötlet egységesen megemelni az orvosok fizetését két évvel ezelőtt, ezért elmozdulnának a teljesítménybérezés felé. A részletek még váratnak magukra, ám a tervek szerin nem csak fizetésemelés járhatna a jövőben, minősítéstől függően, hanem fizetéscsökkentés is, mégpedig 20 százalékos. Az elképzelést persze már most torpedózza a Magyar Orvosi Kamara. Másra egy érdekvédelmi szervezettől nem is igen lehetett számítani.

A teljesítmény értékelésére valamilyen formában valóban szükség van az egészségügyben. Ahogy máshol, itt is érdemes arra motiválni a munkavállalókat, hogy többet és jobban dolgozzanak. De mindezt már akkor sejthették a döntéshozók, amikor megállapodtak az orvosokkal a béremelésről. És most, a mélyülő válság időszakában összeütközést készülnek vállalni, hogy az egyik legnagyobb lobbierővel rendelkező ágazattal kötött korábbi megállapodást átrajzolják. Ahogy az orvosbéremelés idején, úgy most sem lehet tudni, készül-e hatástanulmány, melyek azok a döntéselőkészítő anyagok, szakmai vélemények, amely alapján a kormány úgy véli, érdemes felvállalnia azokat konfliktusokat, amelyek egy ilyen lépésből fakadnak. . Nem tudható, hogy a kormány kísérletezik, vagy megalapozza ezeket a döntéseket.

Az oktatásban dolgozók lobbiereje jóval kisebb, mint az orvosoké: az ő esetükben kevesebb konfliktussal járt, amikor a kormányzat 2014-ben, a választás után visszavonta a szavát. Úgy döntött: mégsem köti a jövőben a minimálbérhez a pedagógusbéreket – valószínűleg azért, mert az értékálló bérek jóval nagyobb forrást igényeltek volna. Intő jel lehet, hogy az oktatási rendszer változásaiból nem egy következetes építkezés rajzolódik ki, inkább az, hogy a kormány felhagyott a javító szándékú kísérletezéssel, a helyzet pedig jelenleg rosszabb, mint a 2013-as reform előtt. Remélhetőleg az egészségügy működtetésére ennél kiérleltebb és szilárdabb terveket rejtenek a kormányzati fiókok.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!