Musk és a Twitter: nem kell félni a szólásszabadságtól

Musk és a Twitter: nem kell félni a szólásszabadságtól

Elon Musk 2019-ben (Fotó: Wikimedia/Steve Jurvetson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tanulságos olvasni a Twitter felvásárlására érkezett reakciókat. Főleg, hogy nem ez az első jelentősebb változás a közösségi oldal vezetőségében. Tavaly novemberben távozott például hosszú idő után Jack Dorsey vezérigazgató, helyére pedig Parag Agrawal érkezett. Sok jót nem ígért a váltás, Agrawal láthatóan még inkább hitt a politikailag inkorrekt posztok, illetve a hasonlókat közzétevő személyek algoritmus-alapú üldözésében, ami az elmúlt években a nagy közösségi oldalak egyik fő problémájává vált.

Mi ezt elsősorban a Facebookon tapasztalhatjuk, minthogy Magyarországon a Twittert csak egy szűkebb réteg használja. És ők sem azok táborából kerülnek ki, akik üdvözölték most Elon Musk tulajdonszerzését. Varga Judit igazságügy-miniszter vagy Toroczkai László Mi Hazánk-elnök örülhetnek ugyan a fejleményeknek, de attól még a fideszes és mihazánkos szavazók ezután is a Facebookon lesznek elérhetőek. Szimbólumértékű számukra mégis a változás, hiszen a nagy techvállalatok cenzúrázási gyakorlatát sokat kritizálták az utóbbi időkben. Amiben annak ellenére igazuk lehetett, hogy sajtó- és szólásszabadság terén a Fideszt is bőven van miért bírálni, a Mi Hazánk egyes elképzelései pedig erősen szabadságellenesek, tekintélyelvűek és rendpártiak. Hogy mást ne mondjunk: bár Elon Musk is kritizálja a woke-nak nevezett progresszív nyugati ideológiát, attól még nem lelkesedne a magyar szélsőjobboldal folyamatos Pride-fixáltságáért. Jól látszik ugyanis, hogy a melegjogi szervezőkön, illetve támogató résztvevőkön túl az egykori jobbikos, később mihazánkos hívek a leglelkesebbek a Pride-rendezvények idején. 

Az is tény, hogy ha Novák Elődék mondjuk közzétesznek egy felhívást ellentüntetésre, gyakorlati értelemben a melegfelvonulás megzavarására, az problémás lehet bármilyen felületen. Ha meghirdetnek egy vonulást valamelyik kis faluba azzal a felkiáltással, hogy „nem leszünk cigányország”, az bőven maga után vonhat erőszakos cselekményeket. Mindez viszont nem jelenti azt, hogy a hasonló üzeneteken túl minden posztjukat tiltani, a közösségi médiás oldalakat törölni kellene. (Ahogy az a Facebook esetében például történt.) Aki valóban a szólásszabadság pártján áll, az hiába nem ért egyet mondjuk a Mi Hazánk politikájával, nem helyeselheti az ilyesmit.

Ugyanez vonatkozik Donald Trumpra, akit a Twitterről tiltottak le „örökre”. Eleve, mi az, hogy örökre? Ostromközeli események idején belefér, hogy Trump felhívását, miszerint a hívek menjenek a Capitoliumhoz, ne engedjék ki. Az örökös tiltás már nem. Közben tiltották már a Babylon Bee nevű szórakoztató jobboldali szatíraoldalhoz kötődő fiókokat is. Mi másért: politikai-ideológiai okokból. Jelen esetben azért, mert az algoritmuscenzorok szerint nem megfelelően viccelődtek a transzneműséget illetően.

A Facebook is már ott tart, hogy elég csak címbe emelnünk Toroczkai László nevét, rögtön tilthatják, ezzel veszélybe sodorva a hírportálokat is. (Ez odáig jutott, hogy a Mi Hazánk is úgy hirdette rendszeresen az eseményeit: „felszólal még a Mi Hazánk kormányfőjelöltje.”) Máskor évekre visszamenőleg törölnek posztokat egy-egy nem megfelelő fogalomért. Hiába épp a melegellenesség ellen szólunk, veszélyes lehet így is a „buzizás” szó használata. És így tovább.

Musk a hasonló tendenciákra hivatkozva döntött úgy, hogy megveszi a Twittert. Annál szomorúbb, hogy sokan, leginkább nyugaton, de már idehaza is, bár liberálisnak nevezik magukat, mégis egyre szűkebb határok között képzelik el a szólásszabadságot. Muskot pedig most azért támadják, mert szerintük igenis tiltani kellene a nekik nem tetsző, jellemzően jobboldali tartalmakat. Pedig sosem a véleménynyilvánítási szabadság kiterjesztése vezetett el diktatúrákhoz, hanem épphogy annak korlátozása. Nem kellene félni végre a véleményektől, bármennyire is nem értünk épp velük egyet. Épp ezért ha Musk akvizíciója valóban hozzájárul akár kis mértékben is a szabadság erősödéséhez, azt csak üdvözölni tudom.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.