Nem lepődtünk meg

Nem lepődtünk meg

2023. március 3-án készült kép Jevgenyij Prigozsin orosz üzletemberről, a Wagner katonai magánvállalat alapítójáról. 

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Végre valamiben egyetért Joe Biden és Gulyás Gergely! Sőt, utóbbi szerint még a kormányinfón megjelent újságírók is beletartoznak ebbe a véleményközösségbe. Mind azt gondolják ugyanis: egyáltalán nem meglepő, ami Jevgenyij Prigozsinnal történt. A Wagner-vezér és kilenc társa egy magángépen tartottak Szentpétervár felé, Moszkva közelében viszont lezuhantak. Légvédelmi rakéta okozta? Vagy valami más? Az orosz hatóságok már be is jelentették, hogy nyomoznak az ügyben. Bejelentették, és közben nem nevették el magukat.

Nem úgy Gulyás Gergely, aki a kormányinfón viccelődve megjegyezte: arra gondol Prigozsin halála kapcsán, amire az újságíró is. Sajnos nem tette egyértelművé, pontosan mire is, így csak tippelhetünk. A Miniszterelnökséget vezető miniszter netán azon derült, hogy Oroszország elnöke iktathatta ki korábbi zsoldosvezérét? Azon szórakozunk ilyen jól, hogy Oroszországban, ahogy Anton Bendarzsevszkij fogalmazott, szinte már sztálini módszerekhez nyúlhatnak?

Valóban elképzelhető, hogy a Putyin-rezsim kilő egy repülőt, rajta tíz emberrel, hogy így iktassa ki a kényelmetlenné vált korábbi szövetségest? Putyin csütörtök este szólalt meg, azt állítva, hogy ő is aznap értesült a történtekről, és a nyomozás időbe fog telni. Fel tehát nem vállalta a dolgot, de ilyesmire nem is igen lehetett számítani. Prigozsin nem mellesleg szintén nem valamiféle ártatlan áldozat, hanem büszke és eltökélt mészáros, az ukrajnai invázió korábbi egyik vezéralakja. Prigozsin nem egy Navalnij, és a legkevésbé sem Gluhovszkij. Hiába bírálja szintén a putyini háborús gépezetet – egészen eltérő okokból teszi.

A zsoldossereg vezetőjeként ismertté vált Prigozsin viszont nagyobb veszélyt jelentett Putyinra, mint mondjuk egy kritikus író. Nem lepődtünk meg azon, hogy a puccskísérletet nem úszta meg. Nem lepődtünk meg, mert pontosan tudjuk, miféle rezsimet működtet Vlagyimir Putyin. Láthatóan tisztában vannak ezzel Gulyásék is.

Más kérdés, hogy ennek ellenére a harcos retorika, plakátkampány és hasonlók csak a nyugati szövetségeseink ellen szoktak menni. Milyen visszafogottan kommentálta most is, hogy a fővárosba érkező Erdogan emberei a nemzeti ünnepen bántalmaztak egy magyar állampolgárt! Fő a hidegvér, nem kell „török barátainkat” megbántani. Ahogy Putyin módszerei kapcsán is maximum egy nevetésre futja. A felháborodott nyilatkozatokat megkapják majd legközelebb is a mindenféle uniós intézmények meg nyugati vezetők.

Nem lepődünk ezen már meg.