Választások előtt: néhány dolog, amit nem tudunk

Választások előtt: néhány dolog, amit nem tudunk

Dobrev Klára és Karácsony Gergely (Fotó: Karácsony Gergely Instagram-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tudjuk, hogy Karácsony Gergely (vagy Márki-Zay Péter) visszalépése esetén a másik feltétlenül legyőzné-e Dobrev Klárát. Nem tudjuk azt sem, melyikük lenne az esélyesebb. Mindenféle kutatások vannak persze, a Závecz és a Medián is Márki-Zayt hozta ki, de például a Republikon és az előválasztás első fordulója Karácsonyt. Nem tudjuk, hogy Karácsony vagy Márki-Zay Péter lenne-e épp az esélyesebb kihívó jövő tavasszal. Azt sem, hogy Dobrev Klárával az élen valóban esélytelen-e az ellenzék. És ha igen, miért ne lenne az Dobrev Klárával a lista második vagy harmadik helyén? Kérdéses az is, egyáltalán érdemes-e Dobrev Klárával (Gyurcsány Ferenccel) Fideszt váltani. Amennyiben ez összejön, nem tudni, meddig marad életképes ez a sokpárti koalíció. Meddig maradna az a vélhetően legnagyobb ellenzéki (kormánypárti) frakciót is képviselő Dobrevvel az élen? Meddig maradna Karácsonnyal vagy Márki-Zayjal az első helyen, mikor ők egy héten át egymással sem tudtak megegyezni?

Nem tudjuk, Dobrev-miniszterelnökség esetén a 2010 előtti idők rehabilitálására kellene-e készülnünk. Ahogy D. Horváth Gábor, a Magyar Nemzet egykori főszerkesztője írta erről lapunkban: „[Dobrev] beszéljen arról például, hogyan értékeli az akkori kormányzás alatti korrupciós folyamatokat, beleértve például Sukorót vagy a privatizációt. Mi a véleménye a gazdaság akkori állapotáról, így az EU felé közölt hamis adatokról, a 2008-as válságra adott kormányzati válaszokról, az IMF-hitelről és a pannon puma felbukkanásáról is.”

Azt persze tudjuk, mire számíthatunk egy újabb Fidesz-győzelem esetén. Azaz hogy tudjuk? Nem sejtettük előre az olyanokat sem, mint a Népszabadság bezáratása, az egyetemek alapítványokhoz kiszervezése, a melegellenes törvény keresztülverése. Nem tudjuk, mivel lépné át a vörös vonalat legközelebb a Fidesz, ha hatalmon marad. De azt sem, mire számíthatunk tőle ellenzékben. Utcára szólítja a békemenetelőket? Nem tudjuk, a mostani ellenzék tudná-e csillapítani a kedélyeket. Tudjuk viszont, hogy a 12 évnyi Fidesz-kormányzást nem lehet egy az egyben elvetni. Nem véletlen, hogy Márki-Zay Péter is arról beszélt, meg kell őrizni a családtámogatási rendszert, a határon túli magyarok jogait szintén. Dobrev eközben azt mondta, hogy  a szavazati jog nem feltétlenül járna azoknak, akik sosem éltek „itt”. Ezt tudjuk. Ahogy azt is, hogy Orbán jogosan nevezi a demográfiai kérdést az egyik legkomolyabb problémának. Mit gondolnak erről a kérdés komolyságát elismerő Márki-Zayon kívül a többiek?

Karácsony és Márki-Zay egyaránt évek óta dolgozik polgármesterként. Tudjuk, nagyjából hogyan váltak be? Inkább hallunk országos tevékenységükről. Az azért biztos, hogy a két város elműködik, dacára annak, hogy a kormánybulvár most fedezte fel a hajléktalanok és a nagyvárosi dugók létezését.

Nem tudjuk viszont, Karácsony vagy MZP elsősége valóban korszakváltást hozna-e. Nem tudjuk, feles többség esetén tudnának-e bármit is kezdeni a fideszes mélyállammal. Azt azért sejtjük, hogy kétharmados ellenzéki győzelemre most nincs sok esély. Nem tudjuk, el tudnának-e bárkit számoltatni győzelem esetén. Kit számoltattak el a két éve polgármesterré váló ellenzékiek?

E sorok írásakor még csak azt sem tudom, a cikk megjelenése idejére, azaz péntek reggelre tényleg visszalép-e Karácsony, szemben szerdai bejelentésével. És szemben csütörtök délelőtti kérésével, hogy szombaton legyen jelölti vita. Ahogy azt sem, hogy ez Dobrevnek hoz-e majd vagy Márki-Zaynak.

Figyeltem, hogyan esnek egymásnak a héten karácsonyisták és márkizayisták, egymást vádolva azzal, hogy most veszett el minden remény. Nyáry Krisztián posztja pontos volt ezzel kapcsolatban: „Arra hivatkozva, hogy ők pontosan tudják, kire szavazna a jámbor nép, a másik meg nem, virtuális boszorkányégetéseket rendeznek. Pontosan tudják az egyetlen lehetséges stratégiát, és Armageddont jövendölnek, ha nem úgy lesz, ahogy ők mondják. Sőt, szerintük máris vége mindennek, mert a politikusok vagy egyszerűen csak az ismerőseik nem úgy lépnek, ahogy ők szeretnék.”

A 2018-as választás előtt sem tudtunk sok mindent. Egy valamiben voltunk biztosak: ha magas lesz a részvétel, az az ellenzéknek kedvez majd. Végül minden korábbinál többen mentek el, ami újabb kétharmadot hozott a Fidesznek.

Szóval: nyugalom.