Gyurcsányné? Gyurcsány Klára? Dobrev Klára?

Gyurcsányné? Gyurcsány Klára? Dobrev Klára?

Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára Brüsszelben 2019. május 29-én (Fotó: Arató László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előválasztás legnagyobb esélyese Dobrev Klára. Ha ő lesz az ellenzék listavezetője a tavaszi választásokon, akkor egyelőre úgy tűnik, hogy a női alakot öltött Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor között választhatnak majd az emberek. Az egyszerű képlet egyelőre senkit sem zavar, sem a kormánypártokat, sem az ellenzékieket. Mindkét politikusról tudni lehet mindent, borítékolható, hogyan fogják gyakorolni a hatalmat 2022 után. S ha úgy van, hogy ez elegendő a választóknak is, a politikusok még inkább örülhetnek. Ha általános az érdektelenség, akkor nem kell gondolkodniuk azon, mit ígérjenek, nem kell megvalósítható programot hirdetniük, az ilyesmi ügyek ekkor a kutyát sem érdeklik. Áprilisig, de utána sem kell csinálniuk semmit, mert a két névbe bele van sűrítve minden. Senkit sem ér majd meglepetés a választások után sem. Magyarország állapota, jövője eszerint tökéletesen leírható velük.

Az előválasztásnak azonban az is tétje, hogy a demokrácia helyzetét, az ország sorsát ne lehessen leegyszerűsíteni csupán e két névre. Aki azonban bízik abban, hogy ez megváltozik, annak eddig csalódnia kellett. Az ellenzéki listavezető-jelöltek között zajló vitában senki sem volt kíváncsi arra, hogy Dobrev Klára nézetei azonosak-e a férjéével. Mert ha igen, azonosak, akkor kérdés, hogy a DK miért nem Gyurcsány Ferencet jelölte miniszterelnöknek? Akkor miért kell átverni a választókat azzal, hogy egy nő arca mögé rejtik el „Fletót”? Szégyellik talán valamiért? Szerintük Gyurcsány hitelesen képviselni nemhogy Magyarországot nem képes már, de az ellenzéki szavazókat sem? Esetleg a DK szerint is szalonképtelen, és nem akarják magukat lejáratni vele? Vagy netalántán azért Dobrev Klárát jelölte a DK, mert ő mégsem Gyurcsány Ferenc álruhában?

Márpedig ha Dobrev Klára lesz a befutó, akkor nem ártana legkésőbb a következő vitán a lehető legrészletesebben tisztázni ezt vele, mert utána késő lesz. Az előválasztás második fordulójáig a rá szavazóknak tudniuk kell, hogy ő csupán a Gyurcsány-Orbán képletbe illeszthető figura, vagy van önálló elképzelése a fejében a kormányzásról. Az tudható, hogy a hatalom jelenlegi gyakorlata számára elfogadhatatlan. Valamennyire az is, hogy miért. A 2002 és 2010 közötti kormányzásról azonban nem ismert a véleménye. Márpedig ez kulcskérdés annak eldöntéséhez, hogy kiderüljön, milyen Magyarországot képzel el Dobrev Klára a társadalom számára. Olyat körülbelül, mint amilyen a férje miniszterelnöksége alatt létezett, vagy mást.

A kíváncsiság ellen Dobrev Klárának nem lehet kifogása. A Gyurcsány-kormányokról a kérdéseket nem tisztességes azzal lesöpörni, hogy a múlttal nem kell foglalkozni. A választók fejében Gyurcsány Ferenc nem a múlt, hanem a jelen. Azt sem gondolhatja, hogy a kérdésekkel támadják őt. És akkor sem bújhat el a tisztázás elől, ha továbbra sem kérdezi meg tőle senki, hogyan vélekedik a 2002 és 2010 közötti hatalomgyakorlásról. Ekkor kérdés nélkül neki kell kezdeményeznie annak kifejtését, miként látja ezt az időszakot. Akár egy sajtótájékoztatón, ahol a témák fölvetését nyugodtan rábízhatja az újságírókra.

Beszéljen arról például, hogyan értékeli az akkori kormányzás alatti korrupciós folyamatokat, beleértve például Sukorót vagy a privatizációt. Mi a véleménye a gazdaság akkori állapotáról, így az EU felé közölt hamis adatokról, a 2008-as válságra adott kormányzati válaszokról, az IMF-hitelről és a pannon puma felbukkanásáról is. Fejtse ki álláspontját a közbiztonság akkori helyzetéről, kitérve a romagyilkosságok különös körülményeire. Az egészségügyről, ideértve a vizitdíj bevezetését, visszavonását és az OPNI bezárásának ügyét. Hogyan értékeli mai fejjel férjének ötletét, aki szerint a cigány gyerekeket ki kell emelni a családjukból, és állami intézményeket kell számukra létrehozni? Mai fejjel a cigányság ügyében milyen megoldást javasolna?

Nem is kell sorolni tovább, mondanivaló van bőven. Megtakaríthatatlan azonban számára, hogy elmondja, 2010 előtt mely döntéseket értékel helyesnek, melyeket helyteleneknek. Így ugyanis kirajzolódhatna a választók előtt, mi van a fejében. Ha továbbra is hallgat mindezekről, akkor nagy eséllyel tényleg csak Gyurcsány Ferenc, álruhában, hiába járják külön az országot. Aki ugyancsak abban érdekelt, hogy Magyarország egy helyben toporogjon, s a választások eredményeképp csak névtáblákat kelljen cserélni.

A szerző újságíró

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.