Nem parlament, kifizetőhely

Nem parlament, kifizetőhely

A parlament ülésterme a korrupcióellenes hatóságról szóló vita alatt (Forrás: Hadházy Ákos/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a fideszes propaganda újra és újra beadja a tanármozgalmak iránti immunitást szolgáló emlékeztető oltást (lásd: a pedagógusok nyáron három hónapig csak a lábukat lógatják), a parlamenti képviselők lassan befejezik több mint kéthónapos téli pihenőjüket. Amit nyáron majd megdupláznak. Mégis az Országgyűlést uraló kormánypártok tartanak leckét munkafegyelemből, kötelességtudatból mindazoknak, akik tiltakoznak, esetleg az ellenállás valamely határozottabb formáját választják a hatalom sérelmesnek ítélt lépéseivel szemben.

A bírálatom nem a plenáris üléseken oly sokszor látható üres padsoroknak szól. Még csak nem is az váltotta ki, hogy hosszú szünetek szegélyezik az érdemi parlamenti munkát. Ez mindig is így volt, a képviselők egy része a holtidőben minden bizonnyal értelmes tevékenységet végez. Csakhogy most van valami, ami egyértelművé teszi, hogy a magyar Országgyűlés mint népképviseleti szerv testületileg méltatlan a megbízatásához. Lassan kitavaszodik, és Magyarországnak nincs a parlament által elfogadott, érvényes idei költségvetése. Ez nemcsak a rendszerváltás óta eltelt időszakban példátlan, ettől a fajta nemtörődömségtől a diktatúrák kirakat-törvényhozásai is tartózkodtak.

Tudom, a választók jó részének ingerküszöbét nem éri el mindez. Az is tény, hogy az ország jól, rosszul (rosszul) elpöfög az úgynevezett rendeleti költségvetéssel. Az illiberális rendszer parlamentje rég nem alkalmas arra, hogy bármiről értelmes vita után határozzon, vagy a végrehajtó hatalom körmére nézzen. Mi jól tudjuk, hogy tét nélküli színjáték zajlik a házmester házelnök asszisztenciájával, ám most a képviselők akarva-akaratlanul jelezték, ők is tisztában vannak ezzel, amúgy meg nagy ívben tesznek az egészre.

A parlament még tavaly nyáron elfogadta az idei költségvetést, amiről mindenki tudta, hogy már az év végét sem fogja megérni. Decemberben a rendeleti kormányzás lehetőségével (vissza)élve a kormány teljesen átírta a törvényt, amely így a parlament megkerülésével lépett hatályba. Már idén a kormány a parlamentnek is beterjesztette a javított verziót, ám a tiszteletünkre a legkevésbé sem méltó Ház nem csipkedte magát a jogi ficam helyrebillentése érdekében, a rendes menetrendben tárgyalja a máskülönben már hónapok óta hatályos büdzsé tervezetét. Amit pontosabb lenne pótköltségvetésnek nevezni.

A kérdés már csak az, vajon milyen fizikai akadálya volt annak, hogy a parlament már decemberben újra tárgyalja az idei költségvetést. És annak, hogy – ha már így alakult – a kormány új javaslatát rendkívüli ülésszakon tárgyalják meg? A kormánypártoknak jól van ez így, de igazán az ellenzék sem verte az asztalt. Meglehet, az egésznek túl nagy gyakorlati jelensége nincs, csak szimbolikus üzenete. Az viszont nagyon erős. Kiábrándító, felháborító. Tisztelet a kivételnek: parlamentünk lakájok, bohócok, mihaszna senkiháziak kifizetőhelye.