Oltás után, kártya nélkül

Oltás után, kártya nélkül

Védettségi igazolvány (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mondják, csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. És a kormány persze szívesen túloz, de tény, hogy a vakcinák beadása, illetve az igazolványok kiküldése jelentős feladat elé állítja az államigazgatást. Tehát nem meglepő, hogy történnek hibák: van, aki nem tud regisztrálni, más megkapta az oltását, mégsem jut el hozzá az ezt igazoló plasztikkártya. Érthetetlen azonban, amikor jó ideje tudni lehet egy-egy rendszerszintű hibáról, ám nemhogy kijavítanák azt, még csak nem is reagálnak a megkeresésekre.

Az egyik ilyen, amiről az Azonnali a hétvégén is írt: hiába itt élnek és adóznak, továbbá az oltást is megkapták, mégsem juthattak hozzá a védettségi igazolványukhoz azok, akiknek nincs magyar állampolgárságuk. Mondjuk, mert felvidéki vagy erdélyi magyarok, akik az elmúlt években-évtizedekben költöztek ide. De lehetnek akár más uniós országok állampolgárai is. Többen hiába próbálták elintézni az elmúlt hetekben, hogy kártyához jussanak, visszapattantak mindenhonnan. Akad olyan egészségügyi dolgozó, akit az elsők közt oltottak be, már rég túl van a második oltáson is, de még mindig nincs kártyája. Érdeklődött volna minderről az Azonnali a kormányinfón, de fel sem olvasták a lap kérdését. Így jelenleg úgy áll a helyzet, hogy hiába oltatta be magát valaki rég, nem mehet moziba, állatkertbe, nem ülhet be kávézóba csak azért, mert az államigazgatás nem képes orvosolni egy adott problémát.

Eközben, mint arról hétvégén beszámoltunk, határon túli magyarok nem juthattak be a sportrendezvényekre sem, pusztán azért, mert nem Magyarországon oltatták be magukat. Pedig épp annyira védettek, mint az, aki tőlük néhány kilométerrel odébb, a határ innenső oldalán igényelte a vakcinát. Miért olyan bonyolult megoldani, hogy egy szomszédos állam oltásigazolványát is elfogadják a most újranyitott intézmények?

És akkor ott van a TAJ-számmal nem rendelkező külföldiek problémája is, akik keddtől végre igényelhetik az oltást. Egy probléma legalább orvosolva. Na de fognak-e ők ezek után igazolványt kapni? És mi a helyzet azokkal, akik a TAJ-problémák miatt eleve regisztrálni sem tudnak az oltásra? Tudni ilyen esetről is, a hivatalok pedig széttárják a kezüket, miközben a mai leterheltség mellett ügyet intézni igencsak lassan lehet. Nem véletlen, hogy időközben úgy döntöttek: védettségi igazolvánnyal kapcsolatos probléma miatt időpontfoglalás nélkül lehet felkeresni a kormányablakokat. Hogy aztán ott, felteszem, sok esetben ismét csak megvonják a vállukat: kormányzati szándék kell ahhoz, hogy egy-egy rendszerhibát orvosoljanak. Talán nem ártana a kormánynak is azon lennie, hogy ne diszkriminálja még azokat is, akik védettek.