Orbán Viktor saját magától is megmentené a Dunaferrt

Orbán Viktor saját magától is megmentené a Dunaferrt

A II. számú nagyolvasztóból érkező kohósalakot ürítik a salakhabosító medencébe a salaküstszállító kocsikról az ISD Dunaferr Zrt. dunaújvárosi üzemében 2016. augusztus 2-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Örömteli hír, hogy a kormány megpróbál segítséget nyújtani a bajba került Dunaferrnek és sok ezer alkalmazottjának. A napokban posztolt a miniszterelnök a Facebookon egy rövid videót, amelyben bejelentette: a kormány kifizeti a vasmű dolgozóinak hathavi bérét, illetve új tulajdonost is igyekszik keríteni. Fogadta a Dunaújváros fideszes képviselője – véletlenül sem a város ellenzéki polgármestere – által vezetett munkacsoportot is. Nagyjából rendben is volna ez, a Dunaferr körüli több, mint zavaros állapotok régóta állami beavatkozás után kiáltottak. A bérekre kifizetendő 16 milliárd adóforint ezúttal legalább jó helyre, nem valamilyen sohanapján megtérülő presztízsberuházásra megy. A vasmű végleges bedőlésének az egész térségre kiható következményei lennének, ezt egyetlen kormány sem nézheti tétlenül.

Csakhogy a mindent a propagandának és az Európai Unió intézményei iránt érzett gyűlöletének alárendelő Orbán Viktor a kelleténél eggyel több bőrt húzott le az ügyről a rövid videóban. Legalábbis akkor, ha az elemi logika szabályai még érvényesek a magyar közéletben. Azt találta mondani ugyanis, hogy a Dunaferrt a tulajdonosok, a vállalatvezetők és végül a brüsszeli szankciók tették tönkre. Ezúttal kétharmadrészt igaza lehet. Brüsszel emlegetése azonban – ahonnan szerinte csak szankciók jönnek, segítség nem – öngól.

Vegyük át a leckét, pofonegyszerű lesz! A szankciókat nem Belgium fővárosa, hanem az Európai Unió tagországainak kormányai fogadják el egyhangúlag. Vagyis csak olyan intézkedés lép életbe, amelyet Orbán Viktor, illetve a kormánya is megszavaz. Ha a Dunaferrnek a szankciók adták meg a kegyelemdöfést, akkor abban a magyar miniszterelnök is vétkes.

A kormány a szankciók harcias szóbeli elutasítása és tényleges megszavazása között feszülő ellentmondást azzal próbálja feloldani, hogy állításuk szerint mindig sikerül kiharcolni a döntéshozatal során, hogy magyar érdek ne sérüljön. Ám ha Orbánnak most igaza van, és valóban a szankciók küldték padlóra a magyar nehézipar egyik fellegvárát, akkor a miniszterelnök Brüsszelben nem tudta megvédeni a magyar érdeket. Mulasztásának, bűnének, alkalmatlanságának ára forintosítható: 16 milliárd.

Orbán Viktor a kis videóban tehát beismerte: sokakkal együtt személyes felelősség terheli a vasmű kálváriájáért. Persze az is lehet, hogy nem, mert a szankcióknak nincs közük az egészhez. Akkor viszont nem mondott igazat. Megérne egy nemzeti konzultációt annak eldöntése, hogy a magyarok szerint a kettő közül melyik verzió az igaz. Harmadik lehetőség nincs.