Rétvári Bencét a cenzorhivatal élére!

Rétvári Bencét a cenzorhivatal élére!

A regénysorozat első része, a Harry Potter és a bölcsek köve (Fotó: Thomas Taylor Drew/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lassan ideje lesz egy régi-új munkakör bevezetésének. Megindultak ugyanis az ellenőrzések és bírságolások a gyerekvédelminek nevezett, valójában melegellenes törvény miatt. Egyre több a bizonytalanság akörül, melyik kötet maradhat egy könyvesbolt ifjúsági részlegén, melyik nem.

A Telex cikke szerint már a Harry Potter-sorozat egyik része kapcsán is érdeklődtek a kiadónál, „megjelenít-e homoszexualitást”. Ha ugyanis így tesz, át kell helyezni egy másik részlegre. Az lesz csak a forradalmi, az ifjúsági polcról eltávolított Harry Potter-kötet! „Elnézést, a következő rész nincs meg?” – kérdezi majd anyuka, mire az eladó megértően közli, hogy dehogynem, tessék átfáradni a bolt másik végébe. Ott találja a többi pornográf könyv között, ahol a helye van!

Szóval lassan tényleg körvonalazódik az a bizonyos új munkakör. Elvégre mégsem szép elvárni a kiadóktól, hogy most egyenként menjenek végig az összes ifjúsági kötetükön, kutatva a meleg szereplők és utalások után. Irodalmárcsoportok kellene összeálljanak, hogy feltárjanak minden titkos vonatkozást, minden gyanús félmondatot. De ez túl szakmai lenne, a törvény célja pedig, ugye, nem ez. A törvény célja ugyanaz, mint a kormánypárti politikusok által ostorozott woke ideológusoké. Mindkettő propagandát akar és cenzúrát. Ahogy Nyáry Krisztián fogalmazott interjúnkban: „Nekem teljesen mindegy, azért kell-e cenzúrázni Shakespeare-t, mert nem írt elég szépen az Othellóban a feketékről, vagy mert férfiaknak jegyzett szerelmes verseket. Mind a két esetben barbárság a tiltás.”

Szóval az új munkakört is ennek alapján kellene elnevezni. Nagy szükség lenne már arra a cenzorhivatalra, amely egyenként végigmegy gyermekeink könyvein. Melyik legyen még tűrt? Melyiket kelljen lefóliázni?

Nem különösebben szeretem a rendszerek közti, leegyszerűsítő párhuzamokat. De amikor a kormány tényleg erőnek erejével szeretne kádárosat játszani, nincs mit tenni. Meg kell adni Rétvári Bencének is, ami az övé. Ha már úgyis az ő felháborodása vezetett legutóbb hisztihez és kiadói pánikhoz, hát érdemes is lenne elvállalnia a nemes feladatot. Rétvári Bencét a cenzorhivatal élére! Kutakodjon eztán ő, melyik könyvben találni eldugott meleg szálat, melyikben nem. Jól fog neki állni a szerep.