Bezárkózó ország, harmadik évad

Bezárkózó ország, harmadik évad

Polics József, Komló polgármestere és egyszemélyi döntéshozója a miniszterelnök társaságában egy kampányfotón.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintha körben járna az idő: a koronavírus-járványt alig felejtettük el, máris újra elhangzott a kijárási korlátozás kifejezés - Komló fideszes polgármestere így szeretné megoldani azt a problémát, hogy a város az energiaárak miatt kikapcsolja a közvilágítást. 

Elképzelhető, hogy Polics József csak blöffölt, hogy felfigyeljenek rá. Reménykedve abban, hogy ha már akkora a baj, hogy közvilágításra sem fog telni, akkor a kormány sem tehet mást, mint hogy "segít" – vagy talán helyesebb lenne úgy fogalmazni, hogy visszapótol valamit azokból a bevételekből, amelyeket korábban az önkormányzatoktól elvont. 

Hogy ez pontosan mikor következhet be, egyelőre nem lehet tudni, a kormány a tervek szerint egyenként tárgyal a nagyobb településekkel a támogatásról. Remélhetőleg még azelőtt, hogy a települések tömegesen válnak fizetésképtelenné.

A komlói városvezető által belengetett kijárási korlátozás is jó példa arra, hogyan licitálhatnak egymásra a jövőben az önkormányzatok, hogy melyikük tud nagyobbat húzni a nadrágszíjon. Előre lehetett sejteni, hogy ez a verseny a komlóihoz hasonló abszurd ötletekhez vezet. 

Mindez fájdalmasan mutat rá arra is, hogy  a közösségi élet és a kultúra, amelyet a koronavírus-korlátozások teljesen megfojtottak, mennyire nem jelent prioritást. A magas energiaárak miatt számos település kész feláldozni a színházat, a könyvtárat, a közösségi házat. Arról már kevesebbet hallani, hogy képesek-e a települések bármilyen alternatívát kínálni a közösségi élet számára, vagy csak a bezárás az ajánlatuk. 

Néhány településen legalább több intézmény összeköltöztetésével vagy rövidített nyitvatartással próbálják jelezni: fontos a közösségi élet, megteszik érte, amit tudnak. Máshol szűkaszavúak a bezárásról szóló hírek, mintha mindez semmilyen következménnyel nem járna, amit enyhíteni kell. Megint máshol pedig, úgy látszik, úgy gondolkodik a városvezetés, hogy nem csak a növekvő energiaárakért, hanem az ebből adódó közbiztonsági problémákért is a polgároknak kell fizetnie –  szabad mozgásuk és a közösségi élet további korlátozásával.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!