Kiszínesedett a mára kultikussá lett történelmi ifjúsági regény

Kiszínesedett a mára kultikussá lett történelmi ifjúsági regény

Kiss Attila: Altináj

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiss Attila 2006-os mára már kultikussá lett – történelmi ifjúsági regénye, az Altináj a harmadik kiadását éri meg, a kötet nemrég Herbszt László illusztrációval jelent meg a Móra Kiadó gondozásában. A IX. században, a törzsszövetség idején játszódó beavatástörténet főszereplője Csábán, akinek születésekor édesapja egy sárga kancacsikót ajándékoz. Altináj és Csábán együtt nőnek fel és foglalják el helyüket a közösségben, egy napon a lónak azonban nyoma vész. Csábán legjobb barátjával, Árikánnal a hét törzs területeit járva nemcsak a ló nyomába ered, de útján apja tragikus titkát is megpróbálja felkutatni. Csábán klasszikus értelemben vett hős, egyszerre harcos és táltos, csavaros eszű fiú, aki bármire képes, hogy lovát megtalálja. Kiss Attila a magyar őstörténet, a lovas nomád kultúra és a lovasíjászat elkötelezett kutatójaként könyvében bemutatja a Don vidékén élő törzsek életét és szellemiségét, hitét és elveit is, ezért inkább a 10 év feletti korosztálynak ajánlott.

Tizenhárom éves recenzensünk szerint az Altináj nagyon izgalmas, letehetetlen olvasmány. Mint ahogy azt Levente megfogalmazta, minél többet olvassuk, annál jobban kiszínesedik előttünk a világa. „Csábán útja során újra-újra idegenekbe botlik, új veszélyek fenyegetik, új problémákba ütközik, melyekből néha csak kis híján, de mindig kilábal. A mesélő folyamatosan csepegteti az új információkat, ezért érdeklődésünk fennmarad – írja Levente, aki szerint mivel végig akciódús, cseppet sem érezhető unalmasnak a cselekmény. – „A történetet különösen érdekessé és nem mindennapivá teszi, hogy gyerekek hajtják végre az akciót, persze nem teljesen egyedül, de a felnőttek csak az utolsó pillanatban kapcsolódnak be, amikor már úgy tűnik, minden elveszett.”

Kiss Attila: Altináj. Móra Kiadó, 2022. 3499 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/44. számában jelent meg október 28-án.