Kiüresedett kettős küzd a világgal Houellebecq új regényében

Kiüresedett kettős küzd a világgal Houellebecq új regényében

Michel Houellebecq 2016-ban (Fotó: Flickr / Silvina Frydlewsky / Ministerio de Cultura de la Nación)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiüresedett kettős küzd a baljós világgal Michel Houellebecq új regényében: Raison (ész, észszerűség) és Juge (bíró, ítéletmondó). Valójában a francia közélet fiktív alakjairól, Bruno Juge gazdasági miniszterről és Paul Raison minisztériumi tanácsadóról van szó. Beszédes neveik rögtön segítenek is ráhangolódni kaotikus és kilátástalan társadalmaink megszokott houellebecq-i kritikájára.

Ahogy a 2015-ös Behódolásban, úgy most is előreugrunk néhány évet. A 2026-os elnökválasztási kampány ideje nincs túl messze tőlünk, de ahhoz épp elegendő az időváltás, hogy mindennapjainkat, illetve az előző éveket már egyértelműen múltként lehessen tárgyalni. Hasonló jelenségeket látunk persze, mint eddig, csak még nagyobb fokozatra kapcsolva: a kiberterroristák például már olyan lefejezős videókat tudnak hamisítani, amelyek még a speciális effektusokkal foglalkozó szakembereket is zavarba ejtik. Hiszen tényleg az utolsó képkockáig olyanok ezek a felvételek, mintha valódiak lennének! Közben persze felbukkannak Houellebecq jellegzetes témái: kiégett férfiak siratják letűnt szexuális életüket, miközben vegánság és aszexualitás, szélsőjobb és titkos szervezkedés, terrorizmus és politikai zűrzavar keretezik mindennapjaikat.

A kifejezetten hosszú, magyar fordításban hétszáz oldalas regényben Houellebecq a techdisztópiával az érzelmek feltámadását, a családi közösséget helyezi szembe. Egymástól eltávolodott hősei, Paul Raison és felesége nagy utat tesznek meg, miközben az elején még a hűtő dühödt felosztásáról értesülünk. (Az egyik polcra száműzve Paul „prosztó kajáját”, hogy a többin helyet kapjon tofutól bulguron át a quinoáig minden elképzelhető.)

A mindenféle napi aktualitásokkal, megosztó témákkal egyértelműen a szeretet és bizalom hagyományos értékei, a közösséghez való ragaszkodás kerülnek szembe. A francia szerző ezzel voltaképpen szembe is megy korábbi köteteivel: a végtelen elmagányosodás megéneklése után esélyt ad végre a szerelemnek is. Kilép a negativitás spiráljából, és olyan karaktereket mutat meg, akiket – bár sok tekintetben hasonlóak a korábbiakhoz – még akár szerethetünk is, szurkolhatunk nekik.

Meglehet, Michel Houellebecq ezzel a számos ponton reménykeltő kötettel akart pontot tenni életművére. De az is lehet, hogy érkeznek még minden korábbinál kiábrándultabb művek is. Nem lehetünk ebben biztosak akkor sem, ha az író most azt is mondja, hogy ez a kötet lehet az utolsó regénye. Mindenesetre a Megsemmisülni, címével ellentétben, nem tesz pontot civilizációnk végére. Nem tesz akkor sem, ha az elkerülhetetlen vég felé menetel. Nagyívű olvasmány, sokáig birkózhatunk még vele.

Michel Houellebecq: Megsemmisülni. Ford.: Tótfalusi Ágnes. Magvető, 2023. 7999 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/48. számában jelent meg december 1-jén.