21 embert, közöttük 19 kisgyermeket gyilkoltak meg egy texasi iskolai lövöldözésben

21 embert, közöttük 19 kisgyermeket gyilkoltak meg egy texasi iskolai lövöldözésben

Az uvaldei Robb általános iskola (Fotó: Google)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

CIKKÜNK FRISSÜL!

Kedden helyi idő 11.30 kor egy fegyveres lépett be a texasi Uvalde Robb általános iskolájába. Ott tüzet nyitott a tanulókra és a tanárokra, és a legfrissebb adatok szerint 19 diákot, illetve két felnőttek (közöttük egy tanárt) megölt. Sokan mások megsérültek. Ez volt a legsúlyosabb amerikai iskolai vérengzés a nagyjából egy évtizede történt Sandy Hook-mészárlás óta.

Az áldozatok másodikos, harmadikos és negyedikes gyerekek, akiknek még két napjuk volt hátra a nyári szünetig.

A gyilkos egy 18 éves középiskolás fiú, Salvador Rolando Ramos volt, a helyi Uvalde gimnázium tanulója. A rendőrök a helyszínen végeztek vele. A jelenlegi információk szerint egyedül cselekedett.

A mészárlás előtt alig tíz nappal egy buffalói közértben egy fegyveres tíz fekete vásárlót gyilkolt meg, rasszista indítékból. Ahogy ilyen tömeggyilkosságok után lenni szokott, a demokraták – közöttük Biden elnök – követelik a fegyvertartási szabályok szigorítását, a republikánusok pedig a bevándorlókat hibáztatják, illetve azt követelik, hogy még több fegyver legyen az embereknél, és például fegyverezzék fel a tanárokat.

A gyilkos a helyi Wendy's gyorsétteremben dolgozott, és a főnöke szerint általában jól viselkedett. Csendes, magába forduló volt, nem nagyon barátkozott a munkatársakkal. Egy korábbi iskolatársa azt nyilatkozta, hogy a támadás előtt fegyverekről és töltényekről készített fotókat küldött neki.

Ramos valószínűleg a támadás előtt lelőtte a saját nagymamáját, akire kritikus állapotban találtak rá, és mentőhelikopterrel szállították kórházba. 

Biden elnök szerint cselekedniük kell a hasonló tragédiák megakadályozása érdekében, illetve a fegyvertartás korlátozásáért, de nem említett semmilyen konkrét törvényváltoztatást. „A nemzetünknek fel kell tennie a kérdést, hogy, isten szerelmére, mikor fogunk kiállni a fegyverlobbival szemben? Mikor, az isten szerelmére, tesszük meg már azt, amiről mindannyian tudjuk, hogy meg kell tenni? Cselekednünk kell. Ne mondják nekem, hogy nem tudjuk befolyásolni ezt a vérontást” – mondta az elnök.

A lövöldözés után 12 órával, helyi idő szerint éjfél körül még mindig várakoztak családok a kijelölt központban, hogy megtudják, él-e vagy megsérült-e a gyermekük. a hatóságok DNS-mintát vesznek a családtagoktól, hogy minden kétséget kizáróan összekapcsolhassák őket az áldozatokkal, illetve a sérültekkel.