23 bányász halt meg Kínában szénmonoxid-mérgezésben

23 bányász halt meg Kínában szénmonoxid-mérgezésben

Kínai bánya bejárata (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy csungkingi bányában szénmonoxid-gázömlés történt, számol be a helyi sajtóra hivatkozva a 24.hu. A baleset még pénteken történt, de két napig vártak a hír bejelentésével.

A gázszivárgás idején 24 bányász tartózkodott az érintett tárnában. Amikor mentést indítottak a gázszivárgás miatt, még hatan életben voltak. Ennek ellenére már csak egyikőjüket sikerült megmenteni, a többiek meghaltak.

Kínában rendkívül gyakoriak a bányabalesetek, főként a munkavédelmi szabályok kevésbé szigorú volta miatt. Az erőltetett iparosítás nem teszi lehetővé, hogy a dolgozók biztonsága érdekében csökkenjen a kitermelés. Az utóbbi időben ugyanakkor csökkenni kezdett a szén iránti kereslet, így a bányákban is kevesebben halnak meg.

Egy kínai bányásznak mégis 130-szor nagyobb esélye van a munkahelyi halálra, mint egy amerikainak, és 250-szer nagyobb kockázatot vállal egy ausztrál kollégájánál.