425 halott: az izraeli hadsereg először hozta nyilvánosságra a háborús veszteségeit

425 halott: az izraeli hadsereg először hozta nyilvánosságra a háborús veszteségeit

A gázai Shati menekülttábor 2023. november 6-án (Fotó: AFP via Europress/Bashar Taleb)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az izraeli hadsereg az iszlamista Hamász terrorszervezet elleni háborújának október 7-i kitörése óta először nyilvánosságra hozta a harcok során megsebesült izraeli katonák számát – jelentette az MTI. A hadsereg szóvivőjének új weboldalán adták meg az elesettek és a sebesültek legfrissebb számát, és bejelentették, hogy minden nap frissíteni fogják ezeket. A közzétett számok szerint a háború kezdete óta 1593-an sebesültek meg, ebből 255-en súlyosan, 446 közepesen és 892 könnyebben.

Izrael Gázai övezeti szárazföldi hadműveletének október 27-i kezdete óta 559 katona sebesült meg, ebből 127-en súlyosan, 213-an közepesen, 209-en pedig könnyebben. Jelenleg is kórházban vannak a súlyos sebesültek közül 40-en, a közepesen megsebesültek közül 211-en, és 219 enyhén sebesültet ápolnak.

A civil és katonai sebesültek együttes számáról az egészségügyi minisztérium oldalán teszik közzé az információkat. Az ott közölt adatok szerint a háború kezdete óta 9038 katonát és civilt ápoltak az izraeli kórházakban. A sebesültek közül 7036-an enyhe, 751-en közepes, 422-nek pedig súlyos vagy életveszélyes állapotban érkeztek az ellátásra. Ötszázötvennégy izraelit szorongás vagy depresszió tüneteivel ápoltak, és 129-en meghaltak a kórházban. Csak október 7-én, a Hamász terrortámadásának napján összesen 1455 sebesültet szállítottak kórházba.

A tájékoztatás szerint a háború kezdete óta 425 izraeli katona esett el. Az izraeli szárazföldi hadművelet megindítása óta 97-en vesztették életüket a harcokban. A katonai szóvivők arról is beszámoltak, hogy a múlt héten a mentőhelikopterek, a mentőegységek katonái és orvosai mintegy hatvan sebesültet evakuáltak a frontvonalról. Vasárnap a hadsereg két katonája közepesen, többen pedig könnyebben megsebesültek füst belélegzése vagy repesztalálat miatt, amikor elfogtak két, Libanonból izraeli területre átjutott ellenséges repülő eszközt.

Összesítések szerint a Gázai övezetet uraló iszlamista radikális Hamász október 7-i támadássorozatában és azt követően a hivatalos adatok szerint eddig 1372 izraeli vesztette életét és közel 8800-an sérültek meg. Palesztin oldalon a veszteség eddig 19 ezer fő körül lehet, akik közül 17700-an a gázai műveletben haltak meg. A palesztin sebesültek száma pedig meghaladja az 50 ezret.