A brit belügyminiszter állítja: biztonságosan áttelepíthetők Ruandába az illegális bevándorlók

A brit belügyminiszter állítja: biztonságosan áttelepíthetők Ruandába az illegális bevándorlók

Mintegy 40 fős migránscsoport egy része gumicsónakjával a La Manche francia oldalán. Fagyos viszony (Fotó: Reuters/Gonzalo Fuentes)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Suella Braverman brit belügyminiszter szerint biztonságban lesznek azok az illegális bevándorlók, akiket a brit kormány Ruandába tervez áttelepíteni. A Boris Johnson volt miniszterelnök vezette, kettővel ezelőtti brit kormány tavaly áprilisban jelentette be, hogy új migrációs egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás – amely tartalmaz egy 120 millió fontos brit gazdaságfinanszírozási csomagot is Ruanda számára – lehetővé teszi, hogy mindazokat, akik illegálisan lépnek brit területre és ezután menedékjogért folyamodnak, a brit hatóságok áttelepíthessék a közép-afrikai országba.

Az egyezménynek nincs felső számbeli korlátja. London szerint Ruandának megvannak a kapacitásai akár több tízezer ember letelepítésére a következő években. A brit kormány azzal indokolta a megállapodást, hogy az „innovatív megközelítés” biztonságos és törvényes lehetőséget teremt a menedékkérvényezésre, ugyanakkor felborítja az embercsempész bűnszervezetek üzleti modelljét, mivel a brit menedékjogi rendszert kihasználni kívánó gazdasági bevándorlók nem maradnak Nagy-Britanniában.

Suella Braverman brit belügyminiszter a BBC közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: meggyőződése, hogy Ruanda biztonságos ország a Nagy-Britanniából áttelepítendő illegális bevándorlók számára. Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy a ruandai hatóságok nemrégiben éles lőszert használtak az élelmiszerellátásuk csökkentése ellen tiltakozó külföldi menekültek ellen és tizenkét embert megöltek, Braverman úgy válaszolt, hogy az eset 2018-ban történt, „mi pedig 2023-ra és még tovább tervezünk”.

Az MTI által is idézett tárcavezető hozzátette: a londoni felsőbíróság is alaposan megvizsgálta az egyezményt, amelyet törvényesnek talált, és szintén biztonságos célországnak minősítette Ruandát. A hivatkozott törvényszék decemberi végzésében valóban jogszerűnek ítélte a Nagy-Britanniában menedékjogért folyamodó illegális határátlépők áttelepítését Ruandába, és a megállapodásnak azt az elemét is, hogy menedékjogi folyamodványaikról az afrikai országban szülessen döntés. A határozat kimondta, hogy az áttelepítési program nem sérti az ENSZ menekültügyi egyezményét, sem az emberi jogi törvényeket.

Az egyezményt bírósági útra terelő emberi jogi szervezetek előzőleg azzal érveltek a londoni felsőbírósághoz beterjesztett keresetükben, hogy Ruandában önkényuralmi rezsim van hatalmon, amely nem riad vissza a kínzástól, sőt a gyilkosságtól sem, ha valaki szembefordul vele. Braverman ugyanakkor a vasárnapi BBC-műsorban elmondta: Ruanda eddig is százezer menekültet fogadott be a közelebbi térségből, és ők „csakis a hála és a köszönet szavaival beszélnek” a ruandai kormány által érvénybe léptetett letelepítési programról.

Arra a felvetésre, hogy az ENSZ megállapítása szerint Ruanda nem biztonságos ország, a brit belügyminiszter azzal reagált, hogy „a londoni felsőbíróság szerint viszont az”. London arra hivatkozva kötötte az áttelepítési megállapodást Ruandával, hogy minden évben több ezren próbálnak illegálisan átjutni az európai kontinensről a La Manche-csatornán a brit partokra, többnyire embercsempészek által szervezett csoportokban, amelyek gumicsónakokkal kelnek útra.

Tavaly 45 ezren próbáltak így bejutni Nagy-Britanniába, csaknem kétszer annyian, mint egy évvel korábban. A brit kormány érvelése szerint a ruandai áttelepítés kilátása elrettentő erővel hat majd az illegális bevándorlásra.

Migráció ügyben legutóbb a BBC egyik legnépszerűbb és egyik legjobban fizetett sportriportere, az angol labdarúgó válogatott korábbi csapatkapitányának, Gary Linekernek a brit kormány migrációs szigorítását kritizáló kommentjei okozta komoly vitát. Ez adta a kiindulópontot Reptér című műsorunk legújabb adásának, amelyben Rozgonyi Krisztinával a közmédiumok európai helyzetéről beszélgettünk.