A brit királyi család tagjai feltűnő nyíltsággal állnak ki Ukrajna mellett

A brit királyi család tagjai feltűnő nyíltsággal állnak ki Ukrajna mellett

II. ERzsébet királynő és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, a kék-sárga virágcsokor előtt (Fotó: The Royal Family/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit uralkodói család mindig is igyekezett távol tartani magát a politikai állásfoglalástól, de Oroszország Ukrajna elleni agressziója ebben is változást hozott. Az még csak hagyján, hogy a királyi család egyes tagjai nyíltan elítélik Oroszországot, de maga a királynő is kék-sárga virágok előtt találkozott a kanadai miniszterelnökkel.

Vilmos hercek és felesége, Katalin nyilvánosan is támogatásukról biztosították Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, az ukrán emberek honvédő háborúját pedig bátor harcnak minősítették. A házaspár ma a londoni ukrán kulturális központot látogatta meg, mindketten kékbe öltöztek, és ukrán nemzeti színű kitűzőt viseltek.

Károly walesi herceg a múlt héten „igazán szörnyű agressziónak” nevezte az orosz inváziót. „Szolidárisak vagyunk mindenkivel, aki ellenáll a brutális agressziónak” – jelentette ki, amikor az ukrán katolikus katedrálist látogatta meg. Károly és felesége, Camilla megígérték az ukrán közösségnek, hogy imádkoznak értük.

A királynő nem nyilatkozott nyíltan az ukrajnai háborúról. Viszont amikor Justin Trudeau kanadai miniszterelnök látogatta meg, akkor a háttérben az asztalon egy meglehetősen nagy kék-sárga virágokból kötött csokor állt a vázában. Az elemzők szerint ez biztosan nem volt véletlen, mert a királyi család nyilvános megjelenéseiben semmi sem véletlen.

De még a brit királyi család tagjai sem tudják magukat teljesen elkülöníteni Putyintól, illetve a hozzá hű orosz oligarcháktól. A londoni VII. Eduárd Kórház a királyi család hagyományos kórháza. Az intézményben van egy részleg, a Kantor Orvosi Központ. A nevét Vjacseszlav Kantor orosz milliárdosról kapta, aki a pénzt adta rá. Az alapítványa honlapján ott feszít maga Kantor, régi barátja, Vlagyimir Putyin társaságában.

Címkék: ukrajnai háború