A Charlie Hebdo az ellenük végrehajtott merénylet ötödik évfordulóján újrapublikálja a Mohamed-karikatúrákat

A Charlie Hebdo az ellenük végrehajtott merénylet ötödik évfordulóján újrapublikálja a Mohamed-karikatúrákat

A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap legfrisebb számát olvassa egy nő egy párizsi üzletben 2015. január 7-én, miután csuklyát viselő három férfi géppisztollyal megtámadta a lap párizsi szerkesztőséget. Tizenkét ember életét vesztette, legalább négy életveszélyesen megsebesült. A Charlie Hebdo korábban többször kiváltotta a muzulmánok felháborodását (Fotó: MTI/EPA/Caroline Blumberg)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra közzéteszi a Mohamed prófétából gúnyt űző karikatúrákat a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap, amelynek több szerkesztőségi tagja dzsihadista merénylet áldozata lett öt évvel ezelőtt. A karikatúrák a szerdán megjelenő szám címlapján lesznek láthatók, aznap, amikor megkezdődik a 12 áldozatot követelő terrortámadás pere a párizsi esküdtszéken, de az interneten már keddtől elérhetők – írja tudósításában az MTI.

– Soha nem adjuk meg magunkat. Soha nem adjuk fel – idézték Riss-t, a lap jelenlegi főszerkesztőjét, aki a 2015. január 7-i terrortámadásban súlyosan megsebesült. A 12 rajz eredetileg a Jyllands-Posten című dán napilapban jelent meg 2005. szeptember 30-án, a Charlie Hebdo egy évvel később közölte őket. Van, amelyiken a próféta turbán helyett bombát visel a fején, vagy kést ránt két lefátyolozott nőre.

A francia szatirikus lapot a publikálás után többször megfenyegették, a szerkesztőséget felgyújtották, majd 2015. január 7-én két francia dzsihadista hatolt be a szerkesztőségébe, ahol 12 embert megöltek, és tizenegyet megsebesítettek. A lap hét legfőbb karikaturistáját, köztük a főszerkesztő Charb-t is kivégezték. A támadókat két napig üldözte a rendőrség. Eközben egy harmadik társuk agyonlőtt egy rendőrt a főváros egyik déli elővárosában, majd másnap egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtett, akik közül négyet megölt. A rendőrség egyidejűleg indított akciókban végzett mindhárom terroristával, és kiszabadította a túszokat. A három napig tartó támadásokban tizenheten vesztették életüket, köztük három rendőr és 21-en sebesültek meg. A támadássorozat volt a nyitánya a Franciaországot sújtó iszlamista merénylethullámnak, amelyben több mint 250-en vesztették életüket.

A vérengzést követően a Charlie Hebdo elköltözött, biztonságát megerősítették, s a szerkesztőség jelenleg is titkos helyen dolgozik. A lap munkatársai az elmúlt években is több halálos fenyegetést kaptak, miközben az újság világszerte a szólásszabadság jelképévé vált. A dán karikatúrákon kívül a támadásban megölt egyik francia karikaturista, Cabu egyik rajzát is közli szerdán a lap.

– Gyakran megkérdezték tőlük 2015 január óta, hogy fogunk-e még Mohamed-karikatúrákat közölni. Eddig mindig nemet mondtunk, nem azért, mert valaki megtiltotta, hiszen a törvény engedi, hanem azért, mert alapos ok kellett hozzá. Egy olyan ok, amelynek van értelme, és amely hozzátesz valamit a vitához – írta a főszerkesztő a lap legfrissebb számában közölt cikkében. „A 2015. januári támadások pere kezdetének hetében elengedhetetlennek tűnt számunkra, hogy újra közzétegyük a karikatúrákat” – hangsúlyozta a Charlie Hebdo szerkesztősége.