„A CSU két szék között a padlóra esett”

„A CSU két szék között a padlóra esett”

Horst Seehofer és Markus Söder a CSU értekezletén 2018. október 15-én (Fotó: Reuters/Michaela Rehle)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sok szavazót veszített a konzervatív CSU a vasárnapi bajor választáson. Nagyot buktak a szociáldemokraták is. Az AfD-nek nem sikerült az áttörés. A Zöldek viszont történelmi eredményt ünnepelhetnek.

A hagyományosan jobboldali Bajorországban nem beszélhetünk baloldali áttörésről, inkább a jobboldali pártok tagolódtak. Az előzetes eredmények szerint az Angela Merkel Kereszténydemokrata Uniójának (CDU) testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szerezte meg ugyan a legtöbb szavazatot (37,2 százalék), azonban történelme során harmadszor osztoznia kell a hatalmon. A választás legnagyobb nyertesének a legalább 17,5 százalékot szerző Zöldeket tartják. Őket a jobboldali Szabad Választók (Freie Wähler) követik 11,6 százalékkal, majd a bevándorlásellenes AfD 10,2 százalékkal. A szociáldemokraták (9,7 százalék) gyakorlatilag megsemmisültek Bajorországban, a szavazóik több mint felét veszítették el. A sort a bejutási küszöböt éppen megugró liberálisok (FDP) zárják 5,1 százalékkal.

Seehofer gyengült

„Természetesen nem egyszerű elválasztanunk magunkat az országos folyamatoktól” – kommentálta az eredményeket a Deutsche Wellének nyilatkozó bajor miniszterelnök, Markus Söder. A legnagyobb példányszámú német napilap, a Bild szerint az eredmény „kőkemény” csapás volt a CSU számára. Nagyon úgy néz ki, hogy nem hozott nekik sikert az Angela Merkel bevándorláspolitikájával szembeni kiállás és a párt két szék között a padlóra esett. Szavazók mentek a tőlük balra álló Zöldekhez és a bevándorlásellenes AfD-hez is. Az eseményekből rövid távon Merkel profitálhat, mivel az eredmény meggyengítette a CSU pártelnökének, Horst Seehofernek a pozícióit.

A testvérpárt CDU főtitkára Annegret Kramp-Karrenbauer a koalíción belüli civakodásokat nevezte meg a rossz választási eredmény okaként. Hosszú távon azonban intő jel lehet a testvérpártok számára, és aggodalomra ad okot a közelgő hesseni választás is. A legutóbbi felmérések szerint még a 30 százalék megugrása is kétséges lehet ott a CDU/CSU-nak.

Merkel: Láthatóvá kell tenni az eredményeket

Hétfő délután Angela Merkel is megszólalt. Szerinte a politika szereplői iránti bizalom megcsappanásának tulajdonítható a választás eredménye. A CDU elnöke kiemelte, hogy Bajorországban nagyon jó a gazdasági helyzet, és szinte mindenütt megközelítették vagy el is érték a teljes foglalkoztatottságot, de „ez nem elég az embereknek, ha nincs meg a bizalom a politikai szereplőkben”.

Korai lenne még leírni Merkelt - Magyar Hang

Lassan alkalmazkodik, de felveszi a neki dobott kesztyűt a berlini elit.

A szövetségi kormány megalakítására és az utóbbi 12 hónapra visszatekintve meg kell állapítani, hogy nagyarányú bizalomvesztés történt. Ez a CDU/CSU pártszövetségre is vonatkozik, amelytől a választók „elvárják, hogy egységesen tevékenykedjen” – mondta a kancellár.

Hozzátette, hogy a szövetségi kormány - a CDU/CSU és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) koalíciója – munkájának eredményeit sem sikerült kellőképpen megismertetni, ezért a vasárnapi bajorországi választás tanulsága számára az, hogy nagyobb erővel kell dolgoznia a kormány iránti bizalomért és azért, hogy az eredmények „láthatóvá váljanak”.

Koalíció, de kivel?

Az elvándorolt szavazókról Hans-Peter Friedrich (CSU) a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak az mondta „amíg Merkel van, nem tudjuk az AfD-seket visszahozni”. A lap az eredményt súlyos vereségként és a második világháború utáni német történelem egy fejezetének végeként értékelte.

Azonban a CSU az exit pollok alapján vártnál mégis jobb eredményt ért el és koalícióban ugyan, de továbbra is kormányon marad. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a Szabad Választókkal fognak össze. Maga Söder is ezt a megoldást pártolja. A másik jobboldali párttal, az AfD-vel kizárták az együttműködést.

A konzervatív Die Welt az eredményekkel kapcsolatban kiemelte, hogy a CSU választási eredményének „bomlasztó” hatása van az egész német pártrendszerre nézve. A CSU és a CDU viszonya a menekültpolitika körüli viszályok miatt „mérgező kapcsolat” lett.

A választás másik, nagyobb vesztese az SPD, amely országos szinten a CDU koalíciós partnere, azonban Bajorországban ellenzékiként szenvedtek megalázó vereséget. Az Infratest dimap német közvélemény-kutató mérései szerint a szociádemokratáktól 210 000 szavazó vándorolt a Zöldekhez és 100 000 a CSU-hoz. A szociáldemokraták helyi elnöke az országos nagykoalíció rossz teljesítményét okolta a csalódást keltő eredmények miatt.

„A Zöldpárt az ellenszérum”

A Zöldek viszont örülhetnek, mivel megduplázták a korábbi, 2013-as eredményüket és átvették a második legerősebb párt szerepét Bajorországban. További jó hír számukra, hogy jelenleg 18 százalékra mérik őket Hessenben, amelyet ha a választáson is realizálnának, az az eddigi legjobb eredményük lenne a középnémet államban.

„A Zöldpárt az ellenszérum a szélsőjobboldali AfD-vel szemben – mondta Arne Jungjohann politológus a Deutsche Wellének. – A zöldek történelmi eredményt értek el, hiszen közel ugyanannyi szavazót csábítottak át a CSU-tól (200 000), mint a SPD-től (210 000). A CSU szélsőjobboldaliakat megszólító stratégiája visszaütött.”

Megalkották a stratégiát, amivel legyőznék az AfD-t - Magyar Hang

A jobboldali populisták növekvő társadalmi befolyását ellensúlyozná a Németországban formálódó baloldali összefogás.

„Akik az AfD-re szavaztak azt mondták, hogy Merkelnek mennie kell” – mondta Alice Weidel, a párt társelnöke. Azonban az eredmények mégis csalódást keltőek a párt számára. Ennek oka a kevés karizmatikus vezető lehet és a katolikus választók tartózkodása a párttól. Ezzel magyarázható, hogy a pártot kiütötték a harmadik helyről a szintén jobboldali Szabad Választók.

A választási eredményből egyértelműen kitűnik, hogy a német választók új irányba néznek jobb és baloldalon egyaránt. Ha ez a közhangulat folytatódik, az megnehezítheti az össznémet CDU/CSU–SPD koalíció helyzetét.