„A kórházban olyan a helyzet, mintha háború tört volna ki”

„A kórházban olyan a helyzet, mintha háború tört volna ki”

Megrongált házak és autók a dél-morvaországi Mikulcice településen 2021. június 25-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fertőtlenítő és tisztítószereket, tartós élelmiszert, illetve láncfűrészt, aggregátort és vízszivattyút is visz a tornádó sújtott csehországi vidékre a Magyar Református Szeretetszolgálat – mondta el lapunknak Juhász Márton, a szolgálat ügyvezetője. Mint mondta, két kisbusszal heten indultak el Dél-Morvaországba, közülük hatan önkéntes tűzoltó vizsgával is rendelkeznek, vagyis a mentésbe is be tudnak kapcsolódni. Velük utazik egy mentőkutya is. Később egy kamiont is útnak indít a szeretetszolgálat, amely többek között ruhaneműket és gyermekjátékokat is szállít majd.

Mivel telefonbeszélgetésünk idején még úton voltak, tapasztalatokról még nem tudott beszámolni. Ugyanakkor az ügyvezető azt mondta, néhány órán belül megérkeznek, és munkához is látnak, az ehhez szükséges felszerelés, többek között reflektor, aggregátor rendelkezésükre áll.

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) ügyvezető igazgatója a csehországi tornádó károsultjainak szánt adományokat pakolja a szervezet központi raktárában Budapesten 2021. június 25-én. Előző este jégesővel kísért tornádó pusztított Dél-Morvaországban, amelynek következtében hatalmas anyagi károk keletkeztek, legkevesebb három ember életét vesztette és legalább 150-en megsérültek. MTI/Koszticsák Szilárd

Újabb halottakat találtak

Dél-Morvaországban csütörtök este és éjjel pusztított tornádó, helyenként teniszlabda méretű jég is esett. A legnagyobb károkat Hodonín és Breclav környéke szenvedte el, ez a térség a Brünn–Pozsony autópálya cseh–szlovák határ előtti oldalán terül el. A régióban mozgósították a mentőket, a tűzoltókat és a hadsereg speciális egységeit, amelyek azonnal megkezdték a mentési munkálatokat.

A természeti katasztrófa után helyi hatóságok újabb halálos áldozatokról számoltak be. A legfrissebb hírek szerint öten vesztették életüket, 85 embert ápolnak kórházban. Michaela Bothová, a dél-morvaországi mentőszolgálat szóvivője az MTI tudósítása alapján azt mondta, hogy a kórházban fekvő sérültek közül legalább 10-15-nek az állapotát minősítették súlyosnak az orvosok. Nem kizárt, hogy a halálos áldozatok és a sérültek száma a nap folyamán még változni fog, mert a szélvihar pusztította épületek átkutatását a tűzoltók még mindig nem fejezték be – tette hozzá. A mentők a helyszínen több száz áldozatnak nyújtottak elsősegélyt, illetve kezelték sérüléseiket. A hodoníni kórházon kívül a sérülteket a breclavi, az Uherské Hradiste-i és a brünni kórházakban is kezelik.

Antonín Tesarík, a hodoníni kórház igazgatója a televízióban úgy nyilatkozott, hogy a sérülések jelentős része csonttörés vagy fejsérülés. – A kórházban olyan a helyzet, mintha háború tört volna ki – jegyezte meg Tesarík. Hozzátette, hasonlóan néznek ki a tornádó által sújtott települések is. Hrusky, Luzice és Moravská Nová Ves, Hodonín és Mikulcice településeken házak tucatjait rombolta le a szélvihar. Pontos adatok a károkról egyelőre nincsenek. A jelentések szerint a tornádó több régióbeli iparvállalatot súlyosan megrongált, két napelemes erőmű pedig szinte teljesen tönkrement.

Gyorssegély a károsultaknak

Jana Malácová munkaügyi és népjóléti miniszter bejelentette: a hatályos szabályok alapján személyenként minden formalitás nélkül, csak személyazonossági igazolvány felmutatásával 58 ezer koronás (mintegy 800 ezer forintos) gyorssegélyt vehet fel mindenki, akit kár ért, fedél és eszközök nélkül maradt.

A mentési munkálatokba a cseheken kívül osztrák és szlovák mentők is nagy számban bekapcsolódtak. Ausztriából például húsz mentőkocsi és két mentőhelikopter érkezett a helyszínre teljes személyzettel. Ausztria és Szlovákia mellett több más ország is segítséget ajánlott fel a cseheknek. Magyarország kormánya bejelentette, hogy a Hungary Helps Programon keresztül 20 millió forint azonnali gyorssegéllyel támogatja Csehországban a súlyos természeti katasztrófa nyomán keletkezett károk enyhítését és egy templom helyreállítását Hrusky községben.

Újraindult a forgalom az autópályán

A tornádó, a szélvihar és a jégeső következtében főleg Dél-Morvaországban pénteken reggel több mint 70 ezer háztartás volt áram nélkül, számos helyen szünetel a gázszolgáltatás, és problémák vannak a vasúti és a közúti közlekedésben. A Brünn-Pozsony autópályán már újraindították a közlekedést.

A cseh meteorológiai intézet szakértőinek első számításai szerint a dél-morvaországi károk a tornádók 3-as, illetve 4-es kategóriájának felelnek meg, ami óránkénti 219, illetve 267 kilométeres szélsebességet jelent. Délután a régióba várják Andrej Babis miniszterelnököt is, aki Brüsszelben részt vett az európai uniós vezetők találkozóján. A kárenyhítésre Babis az Európai Uniótól és segítséget kért – jelentette a cseh hírtelevízió az MTI szerint.