A koronavírus-fertőzöttek napi számának drámai emelkedésére számít a szlovák egészségügyi miniszter

A koronavírus-fertőzöttek napi számának drámai emelkedésére számít a szlovák egészségügyi miniszter

Szlovák rendőr visszafordít egy személygépkocsit Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-fertőzöttek napi számának drámai emelkedésére számít a szlovák egészségügyi miniszter, várakozásai szerint a napi esetek száma már a jövő héten meghaladja az ezerötszázat; ezen a héten napi átlagban 756 új fertőzést regisztráltak az országban – írja tudósításában az MTI. A beszámoló szerint Marek Krajcí pénteki pozsonyi sajtótájékoztatóján megjegyzete: „Szlovákia jelenleg nem éppen sikeresen küzd a pandémiával.”

A miniszter rámutatott: „A fertőzések száma Szlovákiában gyorsabban emelkedik, mint a szomszédos Magyarországon vagy Ausztriában. Romlik a helyzet Lengyelországban is, de a járványhelyzet alakulása pillanatnyilag Csehországban a legrosszabb.” A fertőzés terjedésének reprodukciós száma az utóbbi napokban már 1,43-ra nőtt. Míg a múlt héten az átlagos napi esetszám 510 volt, ezen a héten már elérte a 756-ot. Emelkedik a kórházban kezeltek száma is, csütörtökön elérte a 324-et. A legtöbben a Zsolna, Trencsén és Kassa megyében vannak kórházban.

A tárcavezető aggasztónak nevezte, hogy az utóbbi időben nő a 65 éven felüli, tehát a legkockázatosabbnak minősített korosztályhoz tartozó betegek száma is. A koronavírusjárvány következtében eddig 61 személy halt meg Szlovákiában. Jelenleg 62 szlovákiai járás van a legkockázatosabb, piros sávban, 11 járás narancssárga, míg 6 járás zöld, tehát ott gondok nincsenek.

Marek Krajcí ismételten felhívta a lakosság figyelmét az óvintézkedések betartására. Leszögezte: döntő mértékben az emberek akaratától függ, hogy sikerül-e megváltoztatni a jelenlegi kedvezőtlen tendenciát. „Ha nem lesz meg erre az akarat, akkor a mai egyáltalán nem örvendetes tendencia folytatódni fog” – közölte a miniszter. Különösen kockázatosnak minősítette ebben az időben a nagyobb családi összejövetelek, ünnepségek és lakodalmak megtartását. A szlovák sajtó szerint különösen a lengyel határ melletti Árva régióban van sok probléma ezzel, s a legkülönfélébb családi ünnepségek megtartása nagyban súlyosbította az ottani járványhelyzetet.