„A magyarokkal már senki sem akar találkozni”

„A magyarokkal már senki sem akar találkozni”

Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sławomir Dębski, a lengyel kormányhoz közel álló varsói Lengyel Nemzetközi Ügyek Intézetének igazgatója szerint Orbán Viktor Oroszországgal kapcsolatos álláspontja gyakorlatilag véget vetett a kétoldalú kapcsolatoknak, valamint a visegrádi négyek – Lengyelország, Magyarország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia – tevékenységének.

Erről a Guardiannek beszélt, amit az rtl.hu vett észre. A magyarokkal már senki sem akar találkozni. Most, amikor aktuális a csúcstalálkozó, mindenki arról tanakodik Varsóban, Pozsonyban és Prágában, hogy mit tegyünk – mondta Dębski, aki szerint az is a probléma része, hogy Orbán Viktornak a közös európai állásponttal való szakítása nagyon nyilvánosan történik. „Egyszerűen befoghatták volna a szájukat. Nézzük meg Ausztriát, ők talán osztják a magyar álláspontok egy részét, de egyszerűen csendben maradnak, és nem kerülnek reflektorfénybe. Ezzel szemben Orbán Viktor aktívan terjeszt hülyeségeket a háborúról” – tette hozzá.

A Reptér podcast legutóbbi adásában is téma volt a lengyel-magyar kapcsolatok alakulása. Mitrovits Miklós polonista arról beszélt műsorunkban, hogy tavaly kora tavasz óta amolyan befagyott állapotba kerültek ezek. A helyzetet nehezíti, hogy a lengyel politikusokat óvatosságra inti a hazai közvélemény, amely túlnyomó többségében kiáll Ukrajna mellett, és őket támogatják Oroszországgal szemben. Ebben a történelmi múlt miatt is markáns „oroszellenes” lengyel hangulatban egy lengyel politikusnak a saját véleményén, tapasztalatain, jó kapcsolatain túl azzal is számolnia kell, hogy vajon mit szólnak odahaza, ha találkozna egy magyar politikussal – miután Magyarországot most „oroszbarátként” tartják számon a lengyelek – mondta.