A tálibok oszlatták fel néhány nő demonstrációját Kabulban

A tálibok oszlatták fel néhány nő demonstrációját Kabulban

Afgán lányok mennek iskolába Kabulban 2021- augusztus 16-án reggel egy nappal azt követően, hogy a tálibok ismét átvették a hatalmat a városban (Fotó: jawidomid/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ritka dolog történt Kabulban: mintegy negyven nő vonult fel Afganisztán fővárosában „kenyeret, munkát és szabadságot” követelve – jelentette a BBC. A brit közszolgálati adó beszámolója szerint a tiltakozást augusztus 15-re időzítették, tavaly ugyanis ekkor vette át a közép-ázsiai ország irányításítát ismét a muszlim radikális szervezet, amely Afganisztán 2001. szptember 11. utáni amerikai-NATO műveletekben szorult háttérbe.

A tálib rendfenntartók többek között a levegőbe leadott lövésekkel oszlatták fel a demonstrációt. Az egyik résztvevő nő szerint ezúttal „nem ütötték őket annyira, mint szokásuk”. – Bár van bennünk félelem amiatt, hogy kiálltunk a lányok jogaiért, de legalább a tálibok nyitnának iskolákat számukra – közölte az egyik tüntető nő.

Afganisztán az egyetlen ország a világon, amely hivatalosan nemi hovatartozás szerint korlátozza az oktatást – ez pedig egy igen fajsúlyos dolog, ami továbbra is hátráltatja a tálibok nemzetközi legitimációra tett kísérleteit. A lányokat eltiltották a középfokú oktatástól, feloszlatták a nőügyi minisztériumot, és sok esetben a nők nem dolgozhatnak – emlékeztet beszámolójában a BBC.

Az elmúlt egy évben elvétve akadtak hasonló próbálkozások, hogy a nők jogaiért tüntessenek, ám ezek rendre leverte a karhatalom.