Alabamában minden kivégzést felfüggesztettek, mert megint technikai malőr történt

Alabamában minden kivégzést felfüggesztettek, mert megint technikai malőr történt

A San Quentin állami börtön kivégzőhelyisége (Fotó: California Department of Corrections and
Rehabilitation)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alabama kormányzója kezdeményezte a halálos ítéletek végrehajtásának felfüggesztését az államban, és teljes felülvizsgálatot kért, miután a múlt héten újabb elítélt esetében nem tudták végrehajtani az ítéletet, írja az MTI.

Kay Ivey kormányzó hétfőn közleményt adott ki, amelyben az állam főügyészét arra kérte, hogy állítsák le két elítélt esetében a végrehajtás időpontjának kijelölését. A kormányzó emellett arra kérte a büntetés-végrehajtásért felelős állami hatóságot, hogy indítson teljes felülvizsgálatot, és tekintse át a kivégzések folyamatát.

Az állam vezetője azután lépett, hogy csütörtökön két hónapon belül másodszor hiúsult meg halálos ítélet végrehajtása technikai okokból. Legutóbb szeptemberben kellett leállítani kivégzést, miután az elítélt több órán keresztül volt kikötözve. Júliusban csak háromórás procedúrát követően tudták végrehajtani az ítéletet, miután nem találták az elítélt vénáját.

Mint korábbi cikkünkben írtuk, nemrégiben az utolsó pillanatban visszakoztak az alabamai hatóságok, de egyelőre mégsem alkalmazták a nitrogénhipoxia nevű, merőben új kivégzési módot. A nitrogénhipoxia során gyakorlatilag megfullad az elítélt, ám ez mégsem annyira kellemetlen számára, mert közben tiszta nitrogént lélegezhet. A módszert még sosem próbálták ki emberen, de támogatói szerint humánusabb, mint az Amerikában általában alkalmazott méreginjekció.

Címkék: kivégzés