Állítólag az amerikai hírszerzés szolgáltatott információt a Moszkva hadihajó kilövéséhez az ukránoknak

Állítólag az amerikai hírszerzés szolgáltatott információt a Moszkva hadihajó kilövéséhez az ukránoknak

A Moszkva cirkáló (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meg nem nevezett amerikai tisztviselők szerint az amerikai hírszerző szervezetek súgták meg az ukránoknak, hogy hol tartózkodik a Moszkva hadihajó a Fekete-tengeren, és így sikerült két rakétával is eltalálniuk április 14-én, aminek következtében elsüllyedt. A hajó vesztéről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

 Állítólag a célzáshoz elengedhetetlen információ a Biden-kormány folyamatos titkos erőfeszítéseinek része volt, amellyel állandó harctéri információs segítséget nyújtanak az ukránoknak. A hajó a fekete-tengeri flotta zászlóshajója volt, így az elsüllyesztése nagy stratégiai és morális siker volt az ukránok számára.

Az értesülések szerint a hajót először az ukránok szúrták ki, majd megkérdezték az oroszoktól, hogy az tényleg a Moszkva-e. Az amerikaiak visszaigazolták, hogy az, és további információt szolgáltattak a pontos helyzetére vonatkozóan. Az nem egyértelmű, hogy az amerikaiak tudták-e, hogy az ukránok ki akarják lőni (bár egy háborúban ezt azért feltételezhették), de az akció gyakorlati megvalósításában nem vettek részt. 

Ezzel összefüggő hír, hogy a Pentagon tagadta azt a másik sajtóértesülést, miszerint ugyancsak az amerikaiak szolgáltatnak hírszerzési információt az orosz tábornokok likvidásálához is az ukránoknak. Azt a Pentagon szóvivője, John Kirby elismerte, hogy az amerikaik adnak át hírszerzési információkat az ukránoknak, amelyeket ők összevetnek a saját információjukkal, és ennek alapján önállóan hoznak döntéseket, de azt cáfolta, hogy az orosz tábornokok likvidálásának szándékával informálnák az ukránokat.

Címkék: ukrajnai háború