Amerika be akarja tiltani a tárgyak felhozatalát a Titanic roncsaiból

Amerika be akarja tiltani a tárgyak felhozatalát a Titanic roncsaiból

A Titanic az elsüllyedés előtt (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lapunk is számos cikkben beszámolt arról, hogy három hónappal ezelőtt odaveszett a Titan nevű minitengeralattjáró, amelyet az OceanGate nevű cég üzemeltetett, és gazdag turisták tudtak vele egy vagyonért lemerülni az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsaihoz. Az 1985-ben megtalált roncsokhoz az elmúlt évtizedekben számos alkalommal lemerültek már. A merülések egy része kutatási céllal történt, de a többségük kereskedelmi jellegű volt: vagy luxus turistautakat szerveztek a több mint 3000 méteres mélységben fekvő hajóroncshoz, vagy kereskedelmi régészei feltárást folytattak, és eközben számos tárgyat hoztak fel a mélyből. Magyarországon is rendeztek már kiállítást a Titanicról felhozott személyes tárgyakból.

Bár a roncs nemzetközi vizeken fekszik, az Egyesült Államok az 1985-ös felfedezés óta igyekszik fennhatósága alá vonni a Titanic-kal kapcsolatos mindenféle mélytengeri tevékenységet, de legfőképpen a tárgyak felhozatalát a roncsból. Az amerikai kongresszus néhány évvel később kinyilvánította, hogy nemzetközi egyezményben kellene kinyilvánítani azt, hogy senki sem bolygathatja a Titanic roncsait, illetve az áldozatok maradványait.

A nemzetközi egyezmény mindmáig nem született meg, és ezt a szabályozatlanságot kihasználva az elmúlt évtizedekben már több ezer tárgyat: ruhadarabokat, tisztálkodószereket, személyes használati tárgyakat hoztak fel különböző cégek. Az Egyesült Államok az amerikai cégek tevékenységét tudja szabályozni, és egy virginiai bíróság 1994-ben kizárólagos jogot adományozott az atlantai RMS Titanic Rt.-nek, amely a világszerte turnézó Titanic-kiállításokat is szervezi.

A cég jövőre tervez egy nagy expedíciót, amikor rengeteg új tárgyat hoznának fel. Ezt a tevékenységet egyesek fosztogatásnak, az áldozatok emlékén való élősködésnek tartják. Látni kell, hogy az RMS Titanic Rt. nem tudományos kutatószervezet, hanem egy vállalkozás. Az amerikai kormányzat most úgy próbálja megakadályozni a további „fosztogatást”, hogy igyekszik érdekelt félként belépni a bírósági ügybe, vagyis el akarja érni, hogy az RMS Titanic Rt. csak az ő engedélyével csinálhasson bármit a ronccsal.

A cég máris bejelentette, hogy ezt a lépést meg fogja támadni a bíróságon. A pereskedés várhatóan évekig fog tartani, de a per idejére a bíróság felfüggeszthet mindenféle tevékenységet, ami a szituáció megváltoztatását eredményezheti. A jogi szakértők arra számítanak, hogy az ügy eljut majd a legfelsőbb bíróságig. Nemcsak azért, mert a Titanic a világ leghíresebb hajóroncsa, hanem mert a kérdés messze túlmutat a Titanicon. Az amerikai kormány a jogi manővereivel többek szerint a bíróság fennhatóságába próbál beavatkozni, amikor meg akarja akadályozni, hogy a cég éljen a bíróság biztosította jogával. 

Az elsüllyedt hajóroncsok értékei a megtalálókat illették, amióta világ a világ – és így működik a jelenleg érvényes nemzetközi hajózási jog is. A Titanicot egy francia-amerikai cég fedezte fel, de ők nem jelentettek be igényt a roncs értékeire, így kaphatta meg a jogot az RMS Titanic Rt. Néhány nappal a Titan elsüllyedése előtt jelentették be, hogy jövőre felhozzák a Titanic roncsából azt a Marconi vezeték nélküli távírót, amivel a híres SOS üzenetet adták le a Titanicról. Az amerikai kormány mostani jogi lépései alapvetően ezt a tervet hivatottak megakadályozni. 

Címkék: Titanic, roncskutatás