Az Egyesült Államok alelnöke minden szükséges támogatást megígért Izrael számára

Az Egyesült Államok alelnöke minden szükséges támogatást megígért Izrael számára

Rendőrök és mentőalakulatok tagjai a Jeruzsálem Neve Jakov nevű lakónegyedében lévő zsinagógánál, ahol egy fegyveres nyolc embert megölt, és többeket megsebesített, mielőtt lelőtték (Fotó: MTI/AP/Mahmoud Illean)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok alelnöke minden szükséges támogatást megígért Izrael számára a Jeruzsálemben elkövetett terrortámadás nyomán. Kamala Harris az izraeli államfőnek, Jichák Hercognak telefonon fejezte ki részvétét szombaton. Az amerikai alelnök és az izraeli elnök megemlékezett a holokauszt nemzetközi emléknapjáról, valamint beszéltek a vészkorszak emlékezetének fenntartásáról, ennek fontosságáról és az antiszemitizmus elleni fellépésről. Kamala Harris megerősítette az Egyesült Államok megingathatatlan elkötelezettségét Izrael biztonságának fenntartása felé, valamint az Egyesült Államok támogatását a régió stabilitásának és egyesítésének megerősítése érdekében.

Pénteken Joe Biden elnök Benjámín Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésben a civilizált világ elleni támadásnak nevezte a jeruzsálemi zsinagógánál elkövetett terrortámadást, amelyben egy palesztin fegyveres 7 ember ölt meg ima után. Antony Blinken külügyminiszter szintén pénteken adott ki közleményt, amelyben különösen tragikusnak nevezte, hogy a terrortámadás a holokauszt nemzetközi emléknapján történt és hangsúlyozta, hogy az amerikai kormány folyamatos kapcsolatban áll az izraeli partnerekkel. Az amerikai külügyminiszter hétfőn és kedden a Közel-Keletre utazik. A már korábban bejelentett látogatás érinti Egyiptomot és Izraelt, valamint a Palesztin Hatóság fennhatósága alatt álló területet is. Antony Blinken egyaránt tárgyal izraeli és palesztin vezetőkkel.

Izraelnek csak a végső, az élet védelme érdekében feltétlenül szükséges esetben szabad halált okozó erőszakot alkalmaznia – hívta fel a figyelmet Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő szombaton közzétett sajtóközleményében. A főképviselő arra reagált, hogy csütörtökön kilenc palesztint öltek meg izraeli katonák egy razziából tűzpárbajjá fajult összecsapásban a Ciszjordánia északi részén lévő Dzsenín menekülttáborában.

Felhívta a figyelmet, hogy év eleje óta mintegy harminc, tavaly pedig 150 palesztint öltek k meg az izraeli erők Ciszjordániában, köztük 30 gyermeket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Európai Unió teljes mértékben elismeri, hogy Izraelnek jogosan vannak biztonsági aggályai. „Az EU-t komolyan aggasztja az Izraelben és a megszállt palesztin területeken kialakult, fokozottan feszült helyzet. Felszólítjuk mindkét felet, hogy tegyenek meg mindent a feszültség enyhítése és a biztonsági koordináció újraindítása érdekében, ami elengedhetetlen a további erőszakos cselekmények megelőzéséhez” – húzta alá Borrell.

Egy ugyancsak szombaton közzétett másik sajtóközleményben a főképviselő azt írta, hogy „megdöbbenéssel értesült” a jeruzsálemi zsinagógánál történt pénteki terrorakcióról. Nyomatékosította: az EU határozottan elítéli ezeket „az őrült erőszakos és gyűlöletből fakadó bűncselekményeket.” „Ezek a szörnyű események ismét rámutatnak arra, hogy sürgősen meg kell állítani az erőszakspirált és érdemi erőfeszítéseket kell tenni a béketárgyalások újraindítása érdekében. Felszólítunk minden felet, hogy ne reagáljanak a provokációkra” – tette hozzá a főképviselő.

(MTI)