Az Ida hurrikán partot ért Louisianában, New Orleansban nincs áram

Az Ida hurrikán partot ért Louisianában, New Orleansban nincs áram

Szatellitkép az Ida hurrikánról (Fotó: NOAA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Ida hurrikán 240 km/h-s szelekkel csapott le Louisiana államra. New Orleansban kizárólag generátorokból lehet elektromossághoz jutni. Aki nem tudott elmenekülni, annak azt tanácsolják, hogy már ne is induljon el, hanem helyben keressen menedéket.

Eddig egy halálos áldozatról tudni, írja a BBC, akire rádőlt egy fa. Még nem egyértelmű, hogy a 2005-ös Katrina hurrikán után kiépített áradás elleni védelmi rendszer jól vizsgázik-e. Az akkori kurrikánt követő áradásokban 1800 ember hunyt el.

Biden elnök szerint hetekbe telhet, míg mind a 750 ezer áram nélkül maradt háztartásban visszaállítják a szolgáltatást. Az Ida helyi idő szerint vasárnap érte el a partokat 4-es erősségű hurrikánként. Azóta némileg gyengült, és jelenleg 3-as erősségűnek számít.

A part bizonyos szakaszain a hurrikán felkorbácsolta tengeráradás akár 5 méteres magasságú is lehet, vagyis valószínűleg el fog önteni bizonyos alacsonyan fekvő part menti térségeket. 

Az Ida pontosan a Katrina 16. évfordulóján ért partot, amely maga is 3-as erősségű vihar volt. Egyelőre az utána kiépített védvonalak kitartanak, bár New Orleansban áradásról szóló figyelmeztetéseket adtak ki. Cut Off városában a szelek leszakították a helyi kórház tetejének egy részét, de a hivatalos szervek szerint a betegek nem voltak veszélyben.

A kórházak a covid miatt már így is nagy terhelésnek vannak kitéve, hiszen Louisiana számít a harmadik legfertőzöttebb amerikai államnak.