Az oroszok különleges útlevelet adnának, a németek tiltanák a kivételezést a beoltottakkal

Az oroszok különleges útlevelet adnának, a németek tiltanák a kivételezést a beoltottakkal

Leszkoven János, a Covid-intenzív részleg egyik vezető főorvosa megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szakrendelőjének épületében kijelölt dolgozói oltóponton 2020. december 27-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország azt tervezi, hogy különleges útleveleket bocsát ki azok számára, akik beoltatták magukat a koronavírus elleni vakcinával – közölte kedden Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter.

A terveink szerint januárban lehetőség nyílik az oltást igazoló útlevelek beszerzésére az állami szolgálatok honlapjain keresztül  – mondta Murasko az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint.

Az orosz kormányzat a széles körű beoltottságban bízik, ezért is kezdték már meg a tömeges oltást a még nem teljesen bevizsgált Szputnyik-V vakcinával. Azt tervezik, hogy több mint egymillió adag oltóanyaggal látja el a lakosságot a következő hónap végéig.

A nagyjából 145 milliós lakosú Oroszország a negyedik helyen áll a legtöbb koronavírus-fertőzöttet feljegyző országok listáján, néhány hónapja megnövekedett az új fertőzöttek száma. A hivatalos számok alapján több mint hárommillió ember fertőződött meg a koronavírussal Oroszországban.

Egészen máshogy viszonyulnak a kérdéshez Németországban, ahol törvénnyel tilthatják meg a kivételezést az új típusú koronavírus elleni oltással rendelkezőkkel - idézi az MTI a Die Welt című német lapot.

A beszámoló szerint a szövetségi parlament (Bundestag) kormánypárti frakcióiban már mérlegelik is, hogy miként lehet jogszabállyal biztosítani a beoltottak és a védőoltással nem rendelkezők egyenlőségét.

Az állam tevékenységét ugyan megfelelően szabályozza a diszkrimináció tilalma, de az állami intézményrendszeren kívüli területeken nincs olyan szabályozás, amely megakadályozná az oltással nem rendelkezők hátrányos megkülönböztetését, és ezt a hiányosságot pótolni kell – nyilatkozott Volker Ullrich, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) egyik vezető jogalkotási  szakpolitikusa.

A szabályozás hiánya miatt hátrányos helyzetbe kerülhetnek az oltással nem rendelkezők a gazdaságban – tette hozzá Johannes Fechner, a CDU/CSU pártszövetség koalíciós társa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) frakciójának szakpolitikusa.

Kiemelte: elfogadhatatlan és a társadalom megosztásához vezet, ha például légitársaságok csak oltással rendelkező utasok szállítását vállalják, vagy ha kitiltják az oltással nem rendelkezőket a vendéglőkből.

A diszkrimináció tilalma mellett foglalt állást a napokban több kormánytag is, köztük a CSU-s belügyminiszter, Horst Seehofer és az SPD-s igazságügyi miniszter, Christine Lambrecht.

A szövetségi orvosi kamara (Bundesärztekammer) elnöke, Klaus Reinhardt is elutasítja a megkülönböztetést. Nem lenne „fair” – méltányos – ha az oltás kiváltságokkal járna – mondta Klaus Reinhardt kedden a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaságnak. Egyelőre nem is jut oltóanyag mindenkinek, aki szeretné beoltatni magát, ezért különjogok juttatása helyett inkább a gyártókapacitás bővítésére kell összpontosítani – tette hozzá.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) keddi adatai szerint a vasárnap kezdődött oltási kampány első 48 órájában 41 962 embernek adták be a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett vakcina első adagját.

A kormány adatai szerint a kampány első szakaszában, március végéig 11-12 millió adag oltóanyaghoz jut Németország. Ez azt jelenti, hogy legfeljebb hatmillió ember – a 83 milliós ország lakosságának nagyjából hét százaléka – kaphatja meg a két adagból álló oltást a következő három hónapban.  

A németek berzenkedése ellenére az oltási útlevél jövőre valósággá válhat. Jelenleg már több cég – Common Trust Network, IBM, Linux Foundation – is fejleszt olyan applikációkat, amelyek nyomon tudják követni az egyes emberek immunitási szintjét a bevitt adatok alapján. A felhasználók a tesztek és oltások részleteinek feltöltésével digitális hitelesítő profilt hozhatnak létre, és ennek segítségével mehetnek majd koncertekre, stadionokba, mozikba, más országokba vagy akár a munkahelyre – írta a CNN.

Már idehaza is készül a vakcina-útlevél: az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel (EESZT) együttműködve mobilalkalmazás-rendszert alakított ki, amellyel a magyar állampolgárok – okostelefonjuk segítségével – az EESZT-ben tárolt információk alapján igazolni tudják Covid-védettségüket – írta még múlt héten a Magyar Nemzet néven megjelenő lap.

Szabó Bálint, az Országos Kórház-főigazgatóság ágazati és intézményi informatikáért felelős főigazgató-helyettese szerint a világban is egyre nagyobb az igény arra, hogy az állampolgárok igazolni tudják a koronavírus-védettségüket. Így nagyobb biztonsággal mozoghatnak szabadon, illetve olyan környezetben is igénybe vehetnek szolgáltatásokat, ahol sok ember megfordul, vagyis ahol fokozottan fennáll az esetleges fertőzés veszélye. Ilyen szolgáltatás például a fodrász, a színház, bármilyen rendezvény, vagy akár egy repülőút.