Baleset okozhatta a szivárgást a Barátság kőolajvezetéken

Baleset okozhatta a szivárgást a Barátság kőolajvezetéken

A Barátság II. kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Véletlen balesetnek tulajdonította a Barátság kőolajvezeték lengyelországi szakaszán kedd este bekövetkezett szivárgást a lengyel energiainfrastruktúráért felelős államtitkár a Reutersnek. Mateusz Berger úgy fogalmazott: „zavaros időket élünk, különböző konnotációk lehetségesek, de ebben a szakaszban egyáltalán nincs okunk ilyesmit feltételezni".

Ahogy arról lapunk is beszámolt, kedd este szivárgást észleltek a Barátság kőolajvezeték lengyel szakaszán hetven kilométerre Płock városától. A meghibásodást a PERN nevű üzemeltető cég jelentette. A két vezetékből álló rendszer másik vezetéke és az egyéb hozzá kapcsolódó infrastruktúra rendben működik. A szerda reggeli bejelentéskor még nem tudták a szivárgás okát.

Az üzemeltető PERN nevű cég nem közölt részleteket arról, hogy mi okozhatta a Płock városától hetven kilométerre bekövetkezett hibát. A károk elhárításán a tűzoltóság is dolgozik. – A legfontosabb feladatunk a szivárgás helyének meghatározása és annak megszüntetése – mondta munkájukról Karol Kierzkowski, a tűzoltóság szóvivője.

A Reuters emlékeztet, a múlt hónapban jelentős szivárgást találtak az Oroszországból Európába vezető Északi Áramlat 1-es és 2-es gázvezetékekben a Balti-tenger alatt, amely miatt Európa fokozottan éber állapotban van energiainfrastruktúrája biztonsága tekintetében.