Bár Moszkva felmondta a megállapodást, elindultak az ukrán gabonaszállító hajók

Bár Moszkva felmondta a megállapodást, elindultak az ukrán gabonaszállító hajók

Fotó: Polina Rytova/Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenkét gabonát szállító hajó indult útnak Ukrajna kikötőiből hétfőn annak ellenére, hogy Oroszország visszalépett a gabonaszállítási egyezménytől – írta hétfőn délelőtt a Reuters. A hajók az átlagosnál jóval több, összesen 354 400 tonnányi gabonát szállítanak.

Moszkva még arra hivatkozva mondta fel a megállapodást, hogy állításuk szerint október 29-én a kijevi rezsim Nagy-Britannia részvételével terrorcselekményt hajtott végre a fekete-tengeri flotta hajói és polgári hajók ellen, amelyek részt vesznek a gabonaszállításra létrehozott folyosó biztonságának szavatolásában. Az ukrán elnök kabinetfőnöke szerint viszont a Krímben megrendezett terrortámadások történtek, melyeket Oroszország maga hajtott végre.

A gabonaszállítási megállapodás a nyáron született meg török közvetítéssel. Ennek hiányában a világot, különösen az afrikai országokat, élelmiszerválság fenyegette volna. Most az ellátásbiztonság ismét veszélybe kerülhet.

Hétfőn egyébként ismét orosz rakéták záporoztak Ukrajnára, erről itt írtunk.

Címkék: Ukrajna, gabona