BBC: Tűzszünetről állapodtak meg Hegyi-Karabahban

BBC: Tűzszünetről állapodtak meg Hegyi-Karabahban

Az orosz védelmi minisztérium által 2023. szeptember 20-án készített és közzétett felvételen orosz katonai orvosok segítenek az embereknek Sztepanakertben (Forrás: AFP via Europress/Orosz Védelmi Minisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Huszonnégy órával azt követően, hogy az azerbajdzsáni hadsereg támadást indított Hegyi-Karabah ellen, az örmény erők belementek a tűzszünetbe – írta a BBC szerdán. Hegyi-karabahi tisztviselők szerint legalább 32 ember meghalt és 200-an megsérültek azt követően, hogy Azerbajdzsán úgynevezett „terrorellenes” műveletet indított, és elkezdte bombázni a régiót.

 

Rácz András Oroszország-szakértő azzal kommentálta a fejleményt közösségi oldalán: Hegyi-Karabah megadta magát. – A megadás formálisan egy Moszkva által közvetített tűzszüneti javaslat mentén történt, de tartalmilag ettől még megadás – írta, majd ismertette annak főbb pontjait. Az első, hogy Hegyi-Karabah feloszlatja minden fegyveres erejét, a nehézfegyvereket pedig kivonják Örményország felé. A második, hogy az örmény erőket is kivonják a térségből, a harmadik pedig, hogy csütörtökön egyeztetés kezdődik a régió helyzetéről az azeri központi kormány és a helyi örmények képviselői között, terv szerint Jevlah városában. A szakértő felhívta a figyelmet: a megadás tényét megerősítette az azeri védelmi minisztérium is. Szerinte jelenleg úgy tűnik, hogy „ez volt a karabahi konfliktus történetének legrövidebb, és gyaníthatóan utolsó háborúja”.

Hegyi-Karabah területén a kilencvenes évek elején, illetve 2020-ban zajlottak harcok az azeriak és az örmények között. A volt Szovjetunió egyik leginkább elaknásított területéről van szó, amelyen rendszeresen történnek halálesetek a robbanások miatt. Az örmény többségű hegyvidék a Szovjetunió felbomlásakor kikiáltotta a függetlenségét Bakutól, harminc évvel később viszont az azerbajdzsániak jelentős területeket foglaltak vissza. A háború akkor Vlagyimir Putyin közvetítésével és egy orosz békefenntartó misszió bevetésével ért véget.

Címkék: Hegyi-Karabah