Beüzemelik a világ legnagyobb tengeri erőművét, rengeteg áramot fog termelni

Beüzemelik a világ legnagyobb tengeri erőművét, rengeteg áramot fog termelni

Forrás: Youtube/Ocean Energy

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Üzembe helyezik a világ legnagyobb tengeri erőművét a skót partoknál, a gép rengeteg áramot fog termelni. Az OE35 az Európai Unió és az Egyesült Királyság közös projektje, egyben a világ legnagyobb úszó, vízenergiával elektromos áramot generáló rendszere. Az eszköz a hullámzás energiáját alakítja át elektromos árammá. A gép alja nyitott, tehát a hullámok elhaladásakor a belsejében lévő levegő segítségével hajtják meg a turbiát. A tesztelést a HVG.hu szerint a következő négy évben végzik majd.

Az ír Ocean Energy nemrég írt alá tizennégy ipari és egyetemi partnerrel megállapodást a fentiekről. A projektben részt vesznek az angolok és írek mellett franciák, németek és spanyolok is.

A WEDUSEA projekt 19,6 millió euróba, azaz körülbelül 8,1 milliárd forintba kerül. Célként jelölték meg, hogy az így megtermelt áramot a hétköznapi fogyasztók is tudják majd használni. De javítani kívánják a már létező technológiák hatékonyságát is. A gép 1MW áramot termelhet majd, 2030-ig pedig olyan infrastruktúrát kívánnak felépíteni, amely összesen 1 GW energiát adhat.