Biden elnök bejelentette, hogy 31 Abrams tankot adnak Ukrajnának

Biden elnök bejelentette, hogy 31 Abrams tankot adnak Ukrajnának

Joe Biden támogatóihoz beszél egy kampányrendezvényen a dél-karolinai Columbiában 2020. február 11-én (Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint azt reggel megírtuk, miután Németország úgy döntött (ezt valószínűleg szerdán fogják hivatalosan bejelenteni), hogy mégis küld Leopard tankokat Ukrajnának, az Egyesült Államok álláspontja is változni látszik a tankok kérdésében. Az akkor még csak nem hivatalosan kiszivárogtatott döntés értelmében Abrams tankokat fog Ukrajna kapni az orosz agresszorok elleni honvédő háború céljaira.

Néhány órával később aztán megérkezett a hivatalos bejelentés is: Joe Biden amerikai elnök szerdán Washingtonban közölte, hogy az Egyesült Államok Abrams típusú harckocsikat küld Ukrajnának.

Az amerikai elnök a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter javaslatára 31 harci járművet juttatnak el Ukrajnába alkatrészekkel együtt, ami hosszú távon fenntarthatóvá teszi az eszközök használatát az ukrán haderő számára. Biden elmondta, hogy a harckocsik szállítása a szövetségesekkel egyeztetve történik.

 

Címkék: ukrajnai háború