Csapást mértek az ukránok az orosz Fekete-tengeri flotta főhadiszállására

Csapást mértek az ukránok az orosz Fekete-tengeri flotta főhadiszállására

Az orosz Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli főhadiszállása 2023. szeptember 22-én (Fotó: BBC képernyőfotó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rakétacsapás érte az orosz Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli törzsét – közölte Mihail Razvozsajev, a kikötőváros kormányzója pénteken a Telegram-csatornáján. „A flotta törzsére az ellenség rakétacsapást mért. A Lunacsarszkij színház közelében repesz hullott le” – írta a kormányzó. Razvozsajev szerint a mentősszolgálatokat a helyszínre vezényelték, az áldozatokra vonatkozó információkat még tisztázzák.

A Rigában szerkesztett ellenzéki Meduza hírportálon közölt fotók szerint a flotta főhadiszállásának mondott épület tetejét érte találat és minimum a lefelső szint súlyosan megrongálódott. Az ukrán hadsereg szerint „sikeresen” eltalálták a szevasztopoli haditengerészeti támaszpontot, de további részleteket nem közöltek a támadásról. Az ukrán légierő egyik forrása a BBC-nek elmondta, hogy Storm Shadow – más néven Scalp – cirkálórakétákat vetettek be. A múlt héten ugyanezeket a típusokat használták egy krími katonai bázis elleni támadásban, amely során megrongáltak egy orosz tengeralattjárót és egy partraszálló hajót.

„Ukrajnának sikerült pontosan az orosz infrastruktúra szívét eltalálnia a Krímben” – kommentálta a történteket a BBC kijevi tudósítója. Szerinte a közelmúltbeli oroszországi csapásokkal együtt ez tovább erősíti azt az üzenetet, amelyet Kijev Oroszországnak akar küldeni, hogy ő is sebezhető. „Még nem világos, hogy milyen hatással lesz a műveletekre, mivel a közvetlen fenyegetést maguk az orosz hajók és az általuk szállított rakéták jelentik, de a szimbolikus kár nagyon egyértelmű” – tette hozzá.

Az orosz védelmi minisztérium péntek délelőtt közölte, hogy a Krím nyugati partvidéke közelében a légvédelem megsemmisített egy ukrán irányított rakétát és két repülőgéptípusú drónt. Csütörtökön csaknem egy órára felfüggesztették a félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő Krími híd forgalmát. A tárca szerint csütörtökre virradóra a Fekete-tenger és a Krím felett 19 ukrán drónt lőttek le.