Eddig 16 ember életét mentette meg a Hunor – még egy macskát is kiszabadítottak

Eddig 16 ember életét mentette meg a Hunor – még egy macskát is kiszabadítottak

Nagy erőkkel menti a török áldozatokat a Hunor (Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már tizenhat túlélőt, köztük három gyermeket mentettek ki a romok alól a Hunor mentőcsapat tagjai – derült ki a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerda esti, Magyar Hanghoz eljuttatott közleményéből.

Mint írták, a szakemberek megállás nélkül, a nap 24 órájában a kárterületen vannak és túlélők után kutatnak. A tizenhat túlélő mellett egy macskát is kimentettek, illetve tizenhat elhunyt holttestét emelték ki.

Arra is kitértek: a gyakori és erős utórengések ellenére is folyamatosan dolgoznak az oldalára dőlt húszemeletes épület romjainál Antakya városában. A túlélők romok alatti helyzetét keresőkutyák, vékony résekbe is bedugható keresőkamerák és akusztikus személykeresők segítségével határozzák meg. A túlélők helyzetének beazonosítása után törnek utat hozzájuk, ami gyakran órákba telik. A törmelék és többtonnás vasbeton-darabok elmozdítását és rögzítését úgy kell elvégezni, hogy biztonságosan hozzá tudjanak férni a sérültekhez. A kimentésüket követően az egészségügyi személyzet megvizsgálja és elsősegélyben részesíti őket, majd átadják a sérülteket a török hatóságoknak.

 A Hunor tagjai a helyi távközlési rendszer összeomlása miatt nem tudnak hazaüzenni, de mindannyian jól vannak, kitartóan mentik a túlélőket.

Összesen hét magyar mentőcsapat van jelenleg Törökországban, míg Szíriában jelenleg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segít.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.