Most már hét magyar mentőcsapat segít Törökországban

Most már hét magyar mentőcsapat segít Törökországban

A Baptista Szeretetszolgálat is segít a török földrengés áldozatainak (Fotó: Baptista Szeretetszolgálat / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb két magyar mentőcsapat érkezett meg Törökországba, így számuk már hétre nőtt, a helyszínen lévő alakulatok eddig 21 embert mentettek ki élve a romok alól, közöttük öt gyereket – jelentette be a tárca közleménye szerint szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI szerint.

A tárcavezető arról számolt be a győri repülőtérről bejelentkezve, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Terrorelhárítási Központ és az Életjel Mentőcsoport munkatársai mellett mostanra a Református Szeretetszolgálat, illetve a Katolikus Karitász felkérésére és támogatásával a Budapesti Önkéntes Mentőszervezet szakemberei is a helyszínen vannak.
A hét magyar mentőcsapat összlétszáma immár 156 fő, a munkájukat 28 kutya segíti – mutatott rá. Jó hírnek nevezte, hogy a magyar alakulatok már 21 túlélőt, közöttük öt gyereket kimentettek a romok alól, és reményét fejezte ki, hogy további túlélőket is találni fognak.

Kitért arra is, hogy az Ankarai Egyetem hungarológiai tanszékének hallgatói és tanárai is önkéntes tolmácsolási szolgálatot ajánlottak fel, ami rendkívül fontos a mentési munkálatok sikeres koordinálása érdekében. Legfrissebb tájékoztatásában a miniszter kiemelte, hogy a Kisvárda és a Ferencváros Törökországban edzőtáborozó labdarúgói jól vannak, ahogyan az a tizennyolc magyar állampolgár is, aki a katasztrófa sújtotta területeken tartózkodott. Továbbá közölte, hogy Szíriában is 2500 fölé nőtt a rengés halottainak száma, és ott rendkívüli kihívást jelent a sérültek ellátása.
– Ennek a munkának a támogatása érdekében biztosítottunk 50 millió forintos segítséget a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, amely a mobil klinikáit a katasztrófa sújtotta területeken állítja fel annak érdekében, hogy a rendkívül nehéz körülmények közepette is biztosított legyen a sebesültek egészségügyi ellátása – mondta.

A mentőcsapatok folyamatosan számolnak be arról, hány túlélőt sikerült találniuk. Az állami Hunor csapat például szerdán délután jelezte: már 15 túlélőt, valamint 12 holttestet emeltek ki. Mukics Dániel közölte: a hivatásos tűzoltókból álló hivatalos mentőcsapat egy 16 ezer négyzetméteres kárterületen egyszerre három helyszínen kutat a földrengés következtében eltűntek után Hatay tartományban. – A magyar tűzoltók nyolcóránként váltják egymást, hiszen a munka nemcsak fizikailag, pszichikailag is megterhelő – tette hozzá. Arról, hogy hogyan dolgozik a csapat, Mukics nyilatkozott a Magyar Hangnak, ez itt olvasható.

A Baptista Szeretetszolgálat pedig nemrég azt jelezte: tíz embert sikerült élve kimenteniük, míg a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat egy másfél éves kisgyermeket és a nagypapáját hozta fel a romok alól.